Terpsichore

Transforming Intangible Folkloric Performing Arts into Tangible Choreographic Digital Objects
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
HORIZON 2020 MARIE SKŁODOWSKA-CURIE RESEARCH AND INNOVATION STAFF EXCHANGE
Ημερομηνία Έναρξης:
01/04/2016
Διάρκεια:
48 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
1.845.000 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
238.500 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

H Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (APK) ορίζεται σαν «οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις, δεξιότητες – καθώς και τα όργανα, αντικείμενα, έργα τέχνης και πολιτιστικοί χώροι που σχετίζονται με αυτήν». Αν και, το περιεχόμενο της ΑΠΚ, και ειδικότερα οι ερμηνευτικές τέχνες της παραδοσιακής λαογραφίας, έχει θεωρηθεί ως άξιο διατήρησης από την UNESCO (Σύμβαση για την Προστασία των ICH) και την Συνθήκη της ΕΕ, οι περισσότερες από τις τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται σε Απτά Πολιτιστικά Αγαθά, ενώ το περιεχόμενο της ΑΠΚ ως τώρα έχει αγνοηθεί. Η κύρια δυσκολία προέρχεται από την πολύπλοκη δομή της ΑΠΚ, την δυναμική φύση της, την αλληλεπίδραση μεταξύ των αντικειμένων και του περιβάλλοντος, καθώς και από συναισθηματικά στοιχεία (π.χ., τον τρόπος έκφρασης και ύφους του χορευτή).

Το έργο Terpsichore έχει ως στόχο να μελετήσει, αναλύσει, σχεδιάσει, ερευνήσει, εκπαιδεύσει, υλοποιήσει και την επικυρώσει ένα καινοτόμο πλαίσιο για την οικονομική ψηφιοποίηση, μοντελοποίηση, αρχειοθέτηση, e-διατήρηση και παρουσίαση του περιεχομένου ΑΠΚ που σχετίζονται με τους παραδοσιακούς χορούς, σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών (επαγγελματίες χορού, δάσκαλοι χορού, δημιουργικές βιομηχανίες και ευρύ κοινό). Το έργου στοχεύει να ενσωματώσει τα τελευταία καινοτόμα αποτελέσματα της φωτογραμμετρίας, υπολογιστικής όρασης, σημασιολογικής ανάλυσης, και δυναμικής μοντελοποίησης, σε συνδυασμό με την αφήγηση και τη λαογραφική χορογραφία.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα του έργου θα είναι ένα διαδικτυακό σύστημα πολιτιστικού διακομιστή και απεικόνισης με σκοπό να επιτρέψει την αλληλεπίδραση του χρήστη, την οπτικοποίηση, την διασύνδεση με υπάρχουσες πολιτιστικές βιβλιοθήκες (πχ. Europeana) και επιπρόσθετες λειτουργίες που θα οδηγήσουν σε εικονικά υποκατάστατα και σενάρια εφαρμογής για μέσα ενημέρωσης που θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν οικονομικά την ΑΠΚ. Το τελικό προϊόν θα υποστηρίζει ένα σύνολο υπηρεσιών: όπως η εικονική / επαυξημένη πραγματικότητα, τα κοινωνικά δίκτυα, διαδραστικοί χάρτες, παρουσίαση και εκμάθηση των ευρωπαϊκών λαϊκών χορών με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή κοινωνία, τον πολιτισμό και τουρισμό.

Κοινοπραξία

NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS – NTUA
IMPERIAL COLLEGE OF SCIENCE TECHNOLOGY AND MEDICINE
ECOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES
ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS
CYPRUS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY
RISA SICHERHEITSANALYSEN GMBH
UAB METIS BALTIC
EXUS SOFTWARE LTD

Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Γραμμαλίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.14

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 112)
Fax: +30 2310 464164
Email: ngramm@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο