TENSOR

reTriEval and aNalysis of heterogeneouS online content for TerrOrist activity Recognition
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/09/2016
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
4.977.327 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
559.375 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Οι Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου (ΥΕΝ) (π.χ. Αστυνομικές Υπηρεσίες) σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στην εύρεση, συλλογή και ερμηνεία διαδικτυακού περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Το Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) παρουσιάζει πρόσθετες προκλήσεις, αφενός λόγω της δύσκολης προσπέλασής του και αφετέρου διότι συγκεντρώνει περιεχόμενο που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της τρομοκρατικής βίας και ριζοσπαστικοποίησης. Οι ΥΕΝ αντιμετωπίζουν επίσης την πρόκληση της εξόρυξης και σύνοψης τέτοιου περιεχομένου σχετικού με την τρομοκρατία, που βρίσκεται κρυμμένο σε τεράστιες ποσότητες διαδικτυακών δεδομένων, ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν τους πόρους τους και να διεξάγουν τις έρευνές τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος στόχος του έργου TENSOR είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας, που να προσφέρει στις ΥΕΝ λειτουργικές υπηρεσίες γρήγορου και αξιόπιστου σχεδιασμού και πρόληψης για την έγκαιρη ανίχνευση δραστηριοτήτων της οργανωμένης τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων της ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης. Η πλατφόρμα θα ενσωματώσει μια σειρά από αυτοματοποιημένα και ημι-αυτοματοποιημένα εργαλεία για: (α) την αποδοτική και αποτελεσματική αναζήτηση, συγκέντρωση, παρακολούθηση και συλλογή διαδικτυακού περιεχομένου σχετικού με την τρομοκρατία στο Eπιφανειακό και στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Surface and Dark Web), (β) τη διείσδυση στο Διαδίκτυο μέσω ευφυών διαδικτυακών ρομπότ (bots) με δυνατότητες διαλόγου, (γ) την εξαγωγή πληροφορίας από πολυμεσικό και πολυγλωσσικό περιεχόμενο, (δ) την κατηγοριοποίηση, το διαχωρισμό και την ανάλυση αυτού του περιεχομένου, (ε) την συνόψιση και οπτικοποίηση σχετικού περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, (στ) τη διασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου (audit trail) και (ζ) την προστασία της ιδιωτικής ζωής βάσει σχεδιασμού, καθώς και των δεδομένων.

Το έργο συγκεντρώνει εκπροσώπους της βιομηχανίας, ΥΕΝ, νομικούς εμπειρογνώμονες και ερευνητικά ιδρύματα. Αναμένεται ότι η συνεργασία αυτή θα έχει επιδράσει σημαντικά (α) στο να εξασφαλίσει ότι το τελικό σύστημα πληροί τις απαιτήσεις των ΥΕΝ ως τελικών χρήστων, (β) στο να επιτρέψει στις ΥΕΝ να έχουν πρόσβαση και να εξετάζουν διαδικτυακό περιεχομένο που σχετίζεται με την τρομοκρατία, φέρνοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στην επιχειρησιακή τους ικανότητα και (γ) στην καλύτερη κατανόηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των ΥΕΝ από τη βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά του τομέα του διαδικτυακού οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της επιβλαβούς ριζοσπαστικοποίησης.

Κοινοπραξία

Police Service of Northern Ireland, UK
Centre for Research and Technology Hellas, Greece
Centre of Excellence in Terrorism, Resilience, Intelligence and Organised Crime Research (CENTRIC), Sheffield Hallam University, UK
Cybercrime Research Institute, Germany
European Organisation for Security, Belgium
Leonardo – Finmeccanica SPA, Italy
Universitat Pompeu Fabra, Spain
Fachhochschule fur Offentliche Verwaltung und Rechtspflege in Bayern Study Department Police, Germany
Rinicom, UK
Center for Security Studies, Greece
Thales Communications & Security, France
Office of the Police and Crime Commissioner for West Yorkshire, UK
Belgian Federal Police, Belgium
Departament d’Interior – Generalitat de Catalunya, Spain
Linguatec, Germany
National Crime Agency, UK

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.9

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257774
Fax: +30 2310 474128
Email: ikom@iti.gr
Url: http://mklab.iti.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο