SWIMing

Semantic Web for Information Management in Energy Efficient Buildings
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Coordination and Support Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/02/2015
Διάρκεια:
24 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
499.125 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
55.875 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Η κατανάλωση ενέργειας σε όλο τον κύκλο ζωής των κτιρίων (BLC – Building Life Cycle) είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και να προβλεφθεί λόγω της πολυπλοκότητας των σχετιζομένων διεργασιών. Η μοντελοποίηση των κτιριακών πληροφοριών (BIM – Building Information Modelling) είναι μια έννοια που εμφανίστηκε για να αντιμετωπίσει τη διαχείριση και διαλειτουργικότητα των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών υπολογιστικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της κατασκευής, της λειτουργίας, της ανακαίνισης και της κατεδάφισης. Ως εκ τούτου, η μοντελοποίηση κτιριακών πληροφοριών (BIM) παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης της ενέργειας σε όλο τον κύκλο ζωής.

Η δραστηριότητα “Data Activity” της W3C κάνει χρήση των Linked Data, μιας δομημένης μορφής αποθήκευσης δεδομένων που διανέμονται σε όλο τον ιστό και η οποία υποστηρίζεται από εργαλεία για την εύκολη αναζήτηση δεδομένων. Μέσω της ενσωμάτωσης του BIM στο ευρύτερο φάσμα των δεδομένων, οι κτιριακές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν σε συνδυασμό με όλες τις άλλες πηγές LOD (Linked Open Data), οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τα υλικά και τα συστήματα (π.χ. δεδομένα αισθητήρων και συσκευών παρακολούθησης της κατάστασης του κτιρίου) που απαρτίζουν το κτίριο, τα προφίλ των ενοίκων, καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τις περιφερειακές και παγκόσμιες τιμές της ενέργειας.

Όλες αυτές οι πληροφορίες μαζί μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ουσιαστική ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας και της συσχέτισής της με τα κόστη των υλικών, των συστημάτων και του προσωπικού σε υφιστάμενα και μελλοντικά κτίρια. Ως εκ τούτου, με την χρήση τεχνολογιών BIM και LOD, τα έργα που σχετίζονται με κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης (EeB – Energy efficient Buildings) θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν καλύτερα τα αποτελέσματά τους πέρα από το δικό τους συγκεκριμένο στάδιο του κτιριακού κύκλου ζωής.

Το έργο ‘SWIMing’ θα συγκεντρώσει τα υπάρχοντα έργα EeB σε συστάδες που χαρακτηρίζονται από τα στάδια του κτιριακού κύκλου ζωής με τα οποία σχετίζεται το κάθε έργο και την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται, ώστε να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσεων και να αυξηθεί ο αντίκτυπος των αποτελεσμάτων κάθε έργου. Θα υποστηρίξει την δημοσίευση των διεργασιών και των δεδομένων που παράγονται ως LOD στο διαδίκτυο και μέσω αυτής της δομημένης μορφής (BIM-LOD) θα καταστήσει τα δεδομένα πιο προσβάσιμα και λιγότερο κατακερματισμένα σε όλο τον κύκλο ζωής των κτιρίων.

Κοινοπραξία

THE PROVOST, FELLOWS, FOUNDATION SCHOLARS & THE OTHER MEMBERS OF BOARD OF THE COLLEGE OF THE HOLY & UNDIVIDED TRINITY OF QUEEN ELIZABETH NEAR DUBLIN (TRINITY COLLEGE DUBLIN) – Ireland
Karlsruher Institut fuer Technologie (KIT) – Germany
AEC3 LTD (AEC3) – United Kingdom
UNIVERSITY COLLEGE CORK, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, CORK (UCC) – Ireland
Centre for Research and Technology Hellas (CERTH) – Greece

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο