Smart2B

Smartness to existing Buildings
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
H2020-LC-SC3-2018-2019-2020
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/09/2021
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
4.710.656 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
391.093 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Η διαστρωματωμένη αρχιτεκτονική του Smart2B συντίθεται από τέσσερα κυρίως στρώματα (λειτουργικές συσκευές του κτηρίου, ολοκληρωμένη γνώση, λειτουργικές υπηρεσίες και χρήστες) που είναι συμβατά με υπάρχουσες τυποποιημένες αρχιτεκτονικές όπως Reference Architecture Model Industry 4.0, Industrial Data Space Reference Architecture ή Industrial Internet Consortium Reference Architecture. Η ανοιχτή, αρθρωτή αρχιτεκτονική του Smart2B υποστηρίζει την: (i) αδιάλειπτη ολοκλήρωση ετερογενών οικιακών συσκευών, συσκευών αυτοματισμού και συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, (ii) εξόρυξη γνώσης για την γνωστική διάδραση και σύμπλεξη των χρήστων, αλλά και την αξιολόγηση της απόδοσης του κτηρίου, (iii) εναρμόνιση με τις υπηρεσίες πολύ-κριτηριακής διαχείρισης Smart2B, ικανών να βελτιστοποιήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, ελαστικότητα ζήτησης και την εξατομικευμένη άνεση κάθε χρήστη σε κτήρια κατοικιών και εμπορικά κτήρια, (iv) φιλικές προς τον χρήστη διεπαφές για την εξασφαλισμένη πρόσβαση στις πληροφορίες διαφορετικών εμπλεκόμενων: πολίτες, ένοικοι, διαχειριστές κτηρίων, και διαχειριστές δικτύου διανομής ισχύος. Η αρχιτεκτονική αυτή επιτρέπει την διάδραση μεταξύ ανθρώπων, υπηρεσιών λογισμικού, συσκευών κτηριακού αυτοματισμού και οικιακών συσκευών με τρόπο διαφανή. Το Smart2B βασίζεται επίσης σε τέσσερεις πυλώνες:

> Οι Smart2B συσκευές και διεπαφή με το κτήριο: επιτρέπει την αδιάλειπτη σύνδεση περίπλοκων και ετερογενών συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης που αποτελούνται από συμβατικές (όχι έξυπνες) αλλά και έξυπνες οικιακές συσκευές μέσα από αναβαθμισμένες διεπαφές που βασίζονται στο Δίκτυο-των-Πραγμάτων.

> Η πλατφόρμα Smart2B και ψηφιακές διεπαφές εφαρμογών: αποτελούν μία έξυπνη (smart-ready) πλατφόρμα που βασίζεται σε λύσεις ανεπτυγμένες από την κοινότητα που λειτουργεί ως ένα ενδιάμεσο στρώμα του συστήματος Smart2B που επιτρέπει την αδιάλειπτη ολοκλήρωση συσκευών, εξόρυξη γνώσης και αυτόματο έλεγχο.

> Τις Smart2B υπηρεσίες: χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν και να προεργαστούν τα δεδομένα από τις μετρητικές συσκευές του κτηρίου, ενσωματώνοντας και βελτιστοποιώντας τους διαφορετικούς στόχους του Smart2B μέσω καινοτόμων διεπαφών ψηφιακών εφαρμογών.

> Την Smart2B διάδραση χρηστών, εμπλοκή πελατών και κοινωνικής καινοτομίας: περιλαμβάνει πολλαπλούς εμπλεκόμενους (ενοίκους, διαχειριστές κτηρίων, κοινότητες πολιτών, διαχειριστές συστημάτων διανομής ενέργειας) μέσα από εφαρμογές κινητών, διαδικτυακές διεπαφές και serious gamification. Το Smart2B εξαρτάται από τρεις σημαντικές σχεδιαστικές αρχές: τον διαχωρισμός λειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών στρωμάτων αφαίρεσης της αρχιτεκτονικής, την χρηστο-κεντρική ανάπτυξη εργαλείων, την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτικότητα των χρηστών καθετοποιημένη σε όλα τα επίπεδα / στρώματα λειτουργίας.

Το ΕΚΕΤΑ ΙΠΤΗΛ έχει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση του στρώματος Smart2B υπηρεσιών, όπου εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για την πρόβλεψη και πρόωρη αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα και της πιθανότητας μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και για την μείωση των επιπλοκών από κακή συντήρηση οικιακών συσκευών, παράλληλα με το εργαλείο οικονομικά βελτιστοποιημένης διαχείρισης ενέργειας μικροδικτύου (με δυναμική τιμή ενέργειας). Επιπλέον, ένας ψηφιακός βοηθός / σύμβουλος για την βελτίωση των επιπέδων Ευφυούς-Ετοιμότητας (Smart Readiness) θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον εταίρο VITO. Το ΕΚΕΤΑ ΙΠΤΗΛ πρωτοστατεί στις δραστηριότητες μοντελοποίησης οντολογιών, δεδομένων, στην σημασιολογική σημείωση και στην διασφάλιση ποιότητας δεδομένων στο αρχιτεκτονικό στρώμα της πλατφόρμας Smart2B. Τέλος το ΕΚΕΤΑ ΙΠΤΗΛ είναι υπεύθυνο και για την υλοποίηση και συντήρηση όλων των διαδικτυακών καναλιών επικοινωνίας του έργου (ιστότοπος, κοινωνικά δίκτυα).

Κοινοπραξία

CNET CENTRE FOR NEW ENERGY TECHNOLOGIES SA, Πορτογαλία
ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS, Ελλάδα
RHEINISCH-WESTFAELISCHE TECHNISCHE HOCHSCHULE AACHEN, Γερμανία
Enerbrain s.r.l., Ιταλία
VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK N.V., Βέλγιο
FCIENCIAS.ID – ASSOCIACAO PARA A INVESTIGACAO E DESENVOLVIMENTO DE CIENCIAS, Πορτογαλία
DAY ONE SRL, Ιταλία
TECHNISCHE UNIVERSITAET GRAZ, Αυστρία
ODIN SOLUTIONS S.L., Ισπανία
ALBERTSLUND KOMMUNE, Δανία
SANTA CASA DA MISERICORDIA DE LISBOA, Πορτογαλία

Επικοινωνία

Καθ. Ηλίας Κοσματόπουλος
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 132)
Fax: +30 2310 464164
Email: kosmatop@iti.gr

Δρ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης
(Υπεύθυνος Επικοινωνίας)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 127)
Fax: +30 2310 464164
Email: michaild@iti.gr
Url: https://www.linkedin.com/in/iakovos-michailidis-9a85848b/


Μετάβαση στο περιεχόμενο