SKILLAB

Monitoring The Demand And Supply Of Skills In The European Labour Market
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
HORIZON-CL2-2023-TRANSFORMATIONS-01-07
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2024
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
2.999.587 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
272.500 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το έργο SKILLAB έχει τους παρακάτω στόχους: (α) τον εντοπισμό ελλείψεων δεξιοτήτων και κενών στην αγορά εργασίας για διαφορετικές περιφέρειες, τομείς, χρονικές περιόδους, (β) την υποστήριξη όλων των ειδών των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της στρατηγικής τους αναφορικά με τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των υφιστάμενων εργαζομένων και της διαμόρφωσης δεξιοτήτων για τους μελλοντικούς εργαζόμενους, (γ) υποστήριξη τμημάτων διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στην αναζήτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, (δ) την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους με ενημερωμένο τρόπο και τελικά στην εύρεση μιας κατάλληλης θέσης εργασίας και ε) την εύρεση κατάλληλων υποψηφίων για μελλοντικά αναδυόμενους ρόλους, αλλά και τον εφοδιασμό των υφιστάμενων υπαλλήλων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας και μειώνοντας τη φυγή και αντικατάσταση των εργαζομένων.

Το έργο ευελπιστεί να επιτύχει τους στόχους του σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας μια έξυπνη πλατφόρμα για τη διαχείριση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και την ανίχνευσης των πιθανών ελλείψεων σε απαραίτητες δεξιότητες. Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα εξορύσσει πληροφορίες από διάφορες πηγές δεδομένων του Διαδικτύου και νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, με σκοπό την άντληση και επεξεργασία δεδομένων ουσιαστικού περιεχομένου σχετικά με τις υπάρχουσες και τις αναζητούμενες δεξιότητες, καθώς και τους οργανισμούς που προσφέρουν και αναζητούν θέσεις εργασίας. Θα χρησιμοποιηθούν προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής για την ενίσχυση της πλατφόρμας με προηγμένες δυνατότητες, όπως στατιστικής ανάλυσης και ανάλυσης δικτύων και δεδομένων, μηχανικής μάθησης και εξόρυξης ικανοτήτων. Με βάση αυτές τις αναλύσεις, θα διατίθενται στους χρήστες τα αντίστοιχα εργαλεία που θα κάνουν αυτοματοποιημένες συστάσεις σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, ενώ θα εξασφαλίζεται πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα και πολιτικές εκπαίδευσης για την αναβάθμιση των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το σύστημα θα προσφέρει τα ευρήματά του σε μια εύχρηστη, σύμφωνα με τις αρχές της ανθρωποκεντρικής σχεδίασης και ηθικής, πλατφόρμα, έτοιμη για χρήση τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από ιδιώτες.

Ειδικότερα, αναμένεται ότι το έργο θα συμβάλει στην πολύπλευρη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά εργασίας, μέσω των εργαλείων συλλογής και ανάλυσης δεδομένων που προτείνει. Η συνεχής παρακολούθηση θα επιτρέψει τον εντοπισμό των υφιστάμενων και μελλοντικών τάσεων και των ελλείψεων στις απαιτούμενες δεξιότητες. Η πλατφόρμα θα προσφέρει μια βάση γνώσεων για εργαλεία συστάσεων για την ανάπτυξη στρατηγικών δεξιοτήτων τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα.

Κοινοπραξία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ελλάδα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελλάδα
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολκογικής Ανάπτυξης, Ελλάδα
Asociatia Cluj IT, Ρουμανία
Netcompany-Intrasoft SA, Λουξεμβούργο
Eclipse Foundation Europe Gmbh , Γερμανία
Telefonica Investigacion Y Desarrollo Sa, Ισπανία
Humboldt-Universitaet Zu Berlin, Γερμανία
Vilabs Ltd., Κύπρος

Επικοινωνία

Δρ. Διονύσιος Κεχαγιάς
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.14

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257716
Fax: +30 2310 474128
Email: diok@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο