SEISMEC

Supporting European Industry Success Maximization through Empowerment Centred development
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
HORIZON-CL4-2023-HUMAN-01
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2024
Διάρκεια:
48 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
9.998.550 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
512.250 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το SEISMEC φέρνει στην επιφάνεια την ηθική διάσταση των ψηφιακών και βιομηχανικών τεχνολογιών μέσω 17 πιλοτικών εφαρμογών στις οποίες συμμετέχουν 19 εταιρείες από 14 χώρες σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς. Προωθεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αξίες, προωθώντας τη συμμετοχικότητα και την κοινωνική καινοτομία. Το έργο δίνει έμφαση στον ανθρωποκεντρισμό, επιμένοντας σε δείκτες δημιουργικότητας, συνεργασίας και ασφάλειας.

Το SEISMEC εμπλέκει αμφίδρομα τελικούς χρήστες και εργαζόμενους, στοχεύοντας στην αμοιβαία ενδυνάμωσή τους. Ενσωματώνει καινοτόμες τεχνικές όπως η επεξηγηματική ΤΝ, και άλλες αλληλεπιδραστικές πρακτικές προκειμένου να ενισχύσει την ανθρωποκεντρικότητα. Ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις της Βιομηχανίας 5.0, ενσωματώνοντας την διάσταση της συμπεριληπτικότητας των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων στην διαδικασία της τεχνολογικής μετάβασης. Η ερευνητική κοινοπραξία του SEISMEC, φέρνει κοντά την τεχνογνωσία από τους κλάδους της μηχανικής, της επιστήμης των υπολογιστών και τις κοινωνικές επιστήμες, ώστε να προωθήσει την κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνη καινοτομία.

Τα πιλοτικά προγράμματα αναφέρονται σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, μεγέθη αλλά και ρόλους εργαζομένων επιτρέποντας την ευρεία της συμμετοχή. Μέσω της διεπιστημονικότητας, κάθε Ευρωπαϊκή επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από τα αποτελέσματα του SEISMEC, αλλά και να συμβάλει στην διαμόρφωσή τους. Με σημαντική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, το SEISMEC αποτελεί μια προσπάθεια ορόσημο για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων και στις ευρωπαϊκές αξίες.

Ως ηγέτης του Πακέτου Εργασίας 2 (WP2) στο πλαίσιο του έργου SEISMEC, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή και την επικύρωση τεχνικών στη μηχανική μάθηση και στις προγνωστικές αναλύσεις για την αύξηση της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαιότητας. Η εστίαση του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ στην επεξηγηματική ΤΝ στοχεύει στην ενίσχυση της κατανόησης και της αποδοχής της τεχνολογίας μεταξύ των τελικών χρηστών και των εργαζομένων, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο. Το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ συνεισφέρει σε τεχνογνωσία στη Νευροσυμβολική τεχνητή νοημοσύνη, τη συμβολική συλλογιστική και τα υβριδικά μοντέλα που διασφαλίζουν την ανάπτυξη επεξηγηματικών τεχνολογικών λύσεων οι οποίες να βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές κοινωνικές και ηθικές αξίες.

Επίσης, η συμμετοχή του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ επεκτείνεται σε πεδία όπως η “αναγνώριση δραστηριότητας”, η “αναγνώριση συναισθημάτων” ή η “ανίχνευση χειρονομιών και υγείας”. Αυτές οι δυνατότητες ενισχύουν την ανθρωποκεντρική φύση της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου, διασφαλίζοντας την ταυτόχρονη βελτίωση της παραγωγικότητας, με την αυτονομία, την ασφάλεια και την ικανοποίηση των εργαζόμενων.

Επιπλέον, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ευαίσθητων δεδομένων, εφαρμόζοντας μεθόδους απορρήτου όπου δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων τεχνικών λύσεων. Αυτή η εστίαση στο απόρρητο και την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων υπογραμμίζει και τη δέσμευση του έργου να σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Σε συνεργασία με άλλους εταίρους, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ βοηθά στην εφαρμογή διαφόρων τεχνικών και αλγορίθμων στις πιλοτικές δοκιμές του SEISMEC. Αυτά περιλαμβάνουν τον εντοπισμό ανωμαλιών, τον ποιοτικό έλεγχο με χρήση μηχανικής όρασης, την αναγνώριση προτύπων και την πρόβλεψη σε δεδομένα χρονοσειρών. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τους πόρους του, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ συμβάλλει στην επιτυχία του έργου και συμβάλλει στην υιοθέτηση ανθρωποκεντρικών τεχνολογιών σε όλες τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Κοινοπραξία

Nederlandse Organisatie Voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek Tno, Netherlands
Technische Universitat Berlin, Germany
University College Cork – National University Of Ireland, Cork, Ireland
Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptixis, Greece
Australo Interinnov Marketing Lab Sl, Spain
Asociatia Transilvania It, Romania
Institouto Anaptixis Epicheirimatikotitas Astiki Etaireia, Greece
Cesi International, Belgium
Sd Worx People Solutions, Belgium
Lietuvos Mokslininku Sajunga, Lithuania
Manufacture Francaise Des Pneumatiques Michelin, France
Infineon Technologies Austria Ag, Austria
Thales Six Gts France Sas, France
Mostostal Warszawa Sa, Poland
Ntt Data Romania Sa, Romania
Medunarodna Zracna Luka Zagreb Dd, Croatia
Infra Plan Konzaltnig Jdoo Za Usluge, Croatia
Arivia Anonymi Viomichaniki Kai Emporiki Etairia, Greece
Uzdaroji Akcine Bendrove Kvalitetas, Lithuania
Ns Web Development Doo Novi Sad, Serbia
Fratelli Piacenza S.P.A., Italy
Rra Zeleni Kras Doo, Slovenia
Arctur Racunalniski Inzeniring Doo, Slovenia
Malt Community, France
Tulip Bv, Netherlands
Farmnow Shared Vertical Impact Farming Gmbh, Austria
Citta Studi Spa, Italy
Ates Celik Insaat Taahhut Proje Muhendislik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, Turkey

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.9

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257774
Fax: +30 2310 474128
Email: ikom@iti.gr
Url: http://mklab.iti.gr


Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Υπεύθυνος Επικοινωνίας)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο