Scan4Reco

Multimodal Scanning of Cultural Heritage Assets for their multilayered digitization and preventive conservation via spatiotemporal 4D Reconstruction and 3D Printing
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/10/2015
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
3.762.763 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
750.000 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Scan4Reco θα αναπτύξει μια καινοτόμο, φορητή και ολοκληρωμένη λύση για την εξατομικευμένη και αυτόματη ψηφιοποίηση και ανάλυση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία υπόσχεται την μείωση του κόστους αυτού του είδους των εργασιών. Η πολυ-αισθητηριακή τρεισδιάστατη σάρωση θα γίνεται χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό βραχίονα, και θα είναι η βάση για την συλλογή δεδομένα πολλαπλών φασμάτων τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται για την τρισδιάστατη ανακατασκευή των αντικειμένων επιτρέποντας την πολυεπίπεδη απόδοση τους, καθώς και την λεπτομερή ανάλυση τους και την τρισδιάστατη εκτύπωση τους. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ψηφιακών υποκατάστατων υψηλής ακρίβειας για τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία θα παρέχουν επίσης μια λεπτομερή εικόνα της επιφάνεια τους , αλλά και της ογκομετρικής δομής , τη σύνθεσης του υλικού και του σχήματος των υποκείμενων υλικών , είτε μέσω τεχνικών απεικόνισης είτε μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης πολλαπλών υλικών.

Η ανάλυση των υλικών θα χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση της ετερογενών αντικειμένων και αντικειμένων με πολύπλοκη δομή. Με στόχο τον καθορισμό γενικών και εξειδικευμένων κατηγοριών από υλικά και την κατανόηση των μηχανισμών της φθοράς τους με την πάροδο του χρόνου , θα δημιουργηθούν μοντέλα γήρανση ανά υλικό .Τα εξειδικευμένα μοντέλα των υλικών θα χρησιμοποιηθούν για την προσομοίωση της διαδικασίας φθοράς στον χώρο και τον χρόνο, με βάση περιβαλλοντικά φαινόμενα μοντελοποίησης, έτσι ώστε να κατανοηθούν συνολικά οι επικείμενες συνέπειες της υποβάθμισης των αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς , και να επιτρέπει η αποκατάσταση τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο , φτάνοντας ακόμα και σε προηγούμενες καταστάσεις τους . Το Scan4Reco θα διευκολύνει περαιτέρω τη διατήρηση αντικειμένων , αναφέροντας τα σημεία / τμήματα των πολιτιστικών αντικειμένων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή , ενώ οι προτάσεις θα παρέχονται από ένα ειδικό Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS ), στην βάση των μεθόδων συντήρησης που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αξιολογηθούν σε πραγματικά σενάρια που αφορούν ένα ετερογενές φάσμα αντικείμενων διαφόρων μεγεθών και υλικών , σε δύο πιλοτικές δοκιμές. Με στόχο την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ψηφιοποιημένων πολιτιστικών αγαθών από την επιστημονική κοινότητα ,από εμπειρογνώμονες και από το ευρύ κοινό, στα πλαίσια του Scan4Reco θα δημιουργηθεί ένα εικονικό μοντέλο μουσείου.

Κοινοπραξία

CENTRE FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY HELLAS
IDRYMA ORMYLIA
FRAUENHOFER INSTITUT
UNIVERSITY OF VERONA
OPIFICIO DELE PIETRE DURE
CENTER FOR ADVANCED STUDIES,
RESEARCH AND DEVELOPMENT
SARDINIA
BWTek Europe GmbH
Avasha AG.
RESEARCH FOR SCIENCE, ART &
TECHNOLOGY (RFSAT) Ltd

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο