SAFEGUARD

SAFEguardinG pUblic spAces through intelligent thReat Detection tools
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Ειδική Δράση «Υποστήριξη για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για την προστασία των δημόσιων χώρων – Καινοτομία PPS II»
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Tαμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2021-2027
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2024
Διάρκεια:
30 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
999.900 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
270.000 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το SAFEGUARD αποσκοπεί στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης σουίτας εργαλείων επόμενης γενιάς που θα ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες των Υπηρεσιών Επιβολής του Νόμου (YEN) να προστατεύουν δημόσιους χώρους από τρομοκρατικές επιθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους. Για τον σκοπό αυτό, το SAFEGUARD αξιοποιεί τα επιτυχημένα αποτελέσματα άλλων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ (S4AllCities, CONNEXIONs, CREST, PREVISION, PRAETORIAN), προσφέροντας πλήρη και ισχυρή λύση για ευφυή ανίχνευση απειλών που σχετίζονται με την ασφάλεια των δημόσιων χώρων. Τα αποτελέσματα του έργου θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ασφάλειας σε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, ανοιχτούς χώρους με πλήθος ατόμων και εκδηλώσεις, μέσω της ανάπτυξης εργαλείων και τεχνολογιών για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές απειλές και την υποστήριξη των YEN για αποτελεσματικές και αποδοτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, το SAFEGUARD στοχεύει στην ανάπτυξη γνώσης για την πιθανή χρήση τεχνικών και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) σχετικά με την προστασία των δημόσιων χώρων. Η σουίτα εργαλείων του SAFEGUARD θα επικυρωθεί μέσω σειράς πιλοτικών δοκιμών βασισμένων σε επιχειρησιακές περιπτώσεις χρήσης, με τη συμμετοχή YEN από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η εφαρμογή των εργαλείων και των τεχνολογιών του SAFEGUARD θα επιτευχθεί μέσω εκτεταμένης εκπαίδευσης του προσωπικού των YEN, κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικού υλικού.

Το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ είναι ο συντονιστής του SAFEGUARD και υπεύθυνο για τον συντονισμό και την εν γένει διαχείριση του έργου, τη διαχείριση των τεχνικών δραστηριοτήτων του έργου, καθώς και για τη διαχείριση των δεδομένων. Παράλληλα, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο έργο καθώς ηγείται πακέτου εργασίας που αφορά την προηγμένη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, όπου είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη εργαλείων για (i) την παρακολούθηση του Παγκόσμιού Ιστού και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, (ii) την ανάλυση πολυγλωσσικού κειμένου και τη μηχανική μετάφρασή του και (iii) την πολυμεσική αναλυτική επεξεργασία με βάση την ΤΝ. Επιπλέον, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ συμβάλλει ουσιαστικά στις δραστηριότητες παρακολούθησης και ανίχνευσης μέσω της ανάπτυξης εργαλείων ΤΝ για (iv) την οπτική ανίχνευση και παρακολούθηση αντικειμένων, (v) την οπτική ανίχνευση και αναγνώριση δραστηριοτήτων και (vi) την οπτική ανάλυση συμπεριφοράς πλήθους. Τέλος, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής συστήματος και των τεχνικών απαιτήσεων του έργου, ενώ είναι, επίσης, υπεύθυνο για την ενοποίηση του συστήματος.

Κοινοπραξία

Ethniko Kentro Erevnas kai Technologikis Anaptyxis, Greece
Foundation for Research and Technology – HELLAS, Greece
Center for Security Studies, Greece
Hellenic Police Headquarters, Greece
Institute of Communication and Computer Systems, Greece
Family and Child Care Center, Greece
Bulgarian Defense Institute, Greece
Bulgarian National Service of Protection, Greece

Επικοινωνία

Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr