RePlay

Reusable low-cost platform for digitizing and preserving traditional participative sports
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Small or medium-scale focused research project (STREP)
Ημερομηνία Έναρξης:
01/03/2013
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
2.656.400 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
351.900 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το RePlay είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που έχει στόχο την ανάπτυξη μιας τεχνολογικής πλατφόρμας η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο σχετικό με Παραδοσιακά Παιχνίδια και Αθλήματα (Traditional Sports and Games – TSG). Το RePlay θα παρέχει ποικίλους τρόπους για προπόνηση / εκμάθηση καθώς και ανταλλαγή γνώσης και αναμένεται να συμβάλλει στην διατήρηση των παραδοσιακών αθλημάτων στο μέλλον. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν με την ανάπτυξη κατάλληλων τεχνολογιών ψηφιοποίησης των τεχνικών παιξίματος σε ένα σύνολο από αντιπροσωπευτικά αθλήματα. Τα αθλήματα αυτά, στην περίπτωση του RePlay, θα είναι ομαδικά παραδοσιακά Ιρλανδικά παιχνίδια (field based Gaelic team sports) και Βάσκικα ατομικά παιχνίδια εσωτερικού χώρου (Basque individual/doubles ball and court sports). Η βασική δομή των αθλημάτων αυτών μπορεί να επεκταθεί σε μια ποικιλία από παραδοσιακά αθλήματα (κύρια ή δευτερεύοντα).

Πιο συγκεκριμένα, το RePlay θα εστιάσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πλατφόρμας για λήψη, δεικτοδότηση και παροχή τρισδιάστατου (3Δ) αθλητικού περιεχομένου. Θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεθόδων που θα βασίζονται στη χρήση προσιτού εξοπλισμού (cost-effective hardware) ώστε να είναι εφικτή η επέκταση του έργου και σε άλλα αθλήματα. Το έργο θα βασιστεί σε υπάρχουσες και σύγχρονες τεχνολογίες λήψης 3Δ περιεχομένου και δεν στοχεύει στην υλοποίηση νέου υλικού, καθώς υπάρχουν ήδη έτοιμες λύσεις στην αγορά. Αντίθετα, θα εστιάσει στην ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού υποστήρηξης ώστε να παρέχεται τελικά ένα οικονομικό πακέτο προσιτό και προς άλλους φορείς Παραδοσιακών Αθλημάτων.

Χρησιμοποιώντας προσιτό εξοπλισμό λήψης, το RePlay θα πραγματοποιήσει ανάλυση, λήψη και μοντελοποίηση των βασικών τεχνικών παιξίματος σε τελικούς χρήστες καθώς και σε αθλητές που είναι γνωστοί σε τοπικό επίπεδο (Local Heroes). Όσον αφορά δε τους αθλητές εθνικής και διεθνούς εμβέλειας (National Heroes), οι οποίοι διαθέτουν ιδιαίτερο τρόπο παιξίματος, θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές λήψης επαγγελματικού επιπέδου. Τα παραπάνω έχουν ως στόχο την διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των παραδοσιακών αθλημάτων, τη δυνατότητα εκμάθησης του αθλήματος από νέους, οι οποίοι θα μπορούν να μιμηθούν τις κινήσεις γνωστών αθλητών, καθώς και, από επιστημονική σκοπιά, τη σύγκριση και ανάλυση της εξέλιξης ενός αθλήματος και του τρόπου παιξίματος με την πάροδο των χρόνων. Το RePlay θα συμπεριλάβει επίσης ανάλυση αθλημάτων από video περιεχόμενο που έχει ληφθεί στο παρελθόν.

Κοινοπραξία

Fundacion Centro de Tecnologias de Interaccion Visual y Comunicaciones – Vicomtech-IK4 (Spain)
CLARITY – Centre for Sensor Web Technologies, Dublin City University (Ireland)
MIRALab, University of Geneva (Switzerland)
IN2- Search Interfaces Development Ltd (UK)
The Gaelic Athletics Association (Ireland)
Centre for Research and Technology Hellas / Information Technologies Institute (Greece)
Eusko Jaurlaritza / Basque Government – Department of Culture: Directorate of Sports (Spain)
Vicon Motion Systems Ltd (UK)

Επικοινωνία

Δρ. Πέτρος Δάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.19 Α 2.10

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 156) +30 2311 257755
Fax: +30 2310 464164
Email: daras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο