REACTION

REal-time ArtifiCial InTellIgence for BOrders Surveillance via RPAS data aNalytics to support Law Enforcement Agencies
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
SA/2021-2022/Innovation for sea/shore, and/or land border surveillance (operational testing in pilot projects)
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Instrument for Financial Support for Border Management and Visa Policy (BMVI)
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2024
Διάρκεια:
24 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
3.895.283 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
560.000 EUR

Η Ειδική Δράση REACTION αποσκοπεί στην ενσωμάτωση, επικύρωση και επίδειξη μιας πλήρως λειτουργικής, νέας γενιάς, ολιστικής πλατφόρμας επιτήρησης και προειδοποίησης για τα σύνορα, η οποία παρέχει επίγνωση της κατάστασης σε απομακρυσμένες, μεθοριακές περιοχές, ως αποτελεσματικό μέσο για την έγκαιρη επισήμανση κρίσιμων καταστάσεων. Το REACTION θα διασυνδεθεί επίσης στις ήδη εγκατεστημένες πλατφόρμες πληροφοριών στα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και το Φυλάκιο (Έβρος) για προληπτικές δράσεις. Βάσει των αποτελεσμάτων τριών επιτυχημένων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων (CERETAB, AIDERS και ROBORDER), θα αξιοποιηθεί μια ποικιλία μη επανδρωμένων οχημάτων και σχετικός επιχειρησιακός εξοπλισμός, με τη χρήση ενός απλουστευμένου σχήματος διοίκησης. Οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης για ανίχνευση, αναγνώριση και ταξινόμηση θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις μη επανδρωμένων οχημάτων με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης που βασίζεται σε βελτιωμένα πολυτροπικά μοντέλα συγχώνευσης δεδομένων. Επιπλέον, θα ενσωματωθούν καινοτόμες λύσεις προς διευκόλυνση της συλλογής πληροφοριών για συμβάντα υψηλής επικινδυνότητας στα οποία εμπλέκονται μετανάστες.

Μια βελτιωμένη πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου θα διαμορφωθεί για την παρακολούθηση όλων των διαδικασιών σε πραγματικό/σχεδόν πραγματικό χρόνο. Το REACTION θα αξιοποιήσει αλγορίθμους συγκεκριμένων εφαρμογών και μια νέα πλατφόρμα χαρτογράφησης για την αξιοποίηση του μεγάλου όγκου δεδομένων που συλλέγουν οι Αρχές Επιβολής του Νόμου (ΑΕΝ) μέσω μιας ποικιλίας αισθητήρων (οπτικών, θερμικών και πολυφασματικών καμερών, LIDAR κ.ά.) και τη μετατροπή των δεδομένων αυτών σε πληροφορίες χρήσιμες για την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων και τη βελτίωση της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Τα δεδομένα που συλλέγονται από διάφορες πηγές (υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης περιοχών, ραντάρ και μη επανδρωμένα οχήματα) θα ενσωματωθούν –με την αξιοποίηση του (βελτιωμένου) Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών που αναπτύχθηκε στο έργο ANDROMEDA (GA: 833881) καθώς και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων– σε εξελιγμένα συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου (C2) που θα επιτρέπουν στις αρχές ξηράς και ακτοφυλακής να λαμβάνουν όλες τις επιπρόσθετες, απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους.

Για την παράδοση ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος (Επιπέδου Τεχνολογικής Ετοιμότητας TRL-8), θα καθοριστούν πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια, λαμβάνοντας επίσης υπόψη αντίστοιχα προηγούμενων έργων, τα διδάγματα που αντλήθηκαν και τα κενά που εντοπίστηκαν σε αυτά, ενώ θα αξιοποιηθούν σε δοκιμές ρεαλιστικών συνθηκών πεδίου, σε πραγματικές μεθοριακές περιοχές.

Το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ έχει τον ρόλο του Τεχνικού Υπευθύνου του έργου και θα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων του έργου και τη διασφάλιση της σωστής εκτέλεσης ασκήσεων προσομοίωσης και δοκιμών αξιολόγησης. Το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ επίσης ηγείται ενός Πακέτου Εργασίας σχετικά με βελτιωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, θα αναπτύξει προηγμένους αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης και βαθιάς μάθησης για την ανάλυση ροών βίντεο από διάφορους αισθητήρες. Θα παρέχει επίσης προγνωστικές αναλύσεις προσαρμόζοντας υπάρχοντα μοντέλα για την ταξινόμηση κρίσεων και παράνομων συμβάντων, βελτιώνοντας την επίγνωση της κατάστασης μέσω έξυπνου εμπλουτισμού δεδομένων και τεχνικών αξιολόγησης απειλών. Επιπρόσθετα, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ θα προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού αυτοματοποιημένων αποστολών για ΣμηΕΑ και βέλτιστης διαχείρισης πόρων. Τέλος, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής και των τεχνικών απαιτήσεων, τη διασφάλιση ομαλής αλληλεπίδρασης μεταξύ των στοιχείων λογισμικού και την υιοθέτηση μιας αρθρωτής προσέγγισης για ευέλικτη ενοποίηση.

Κοινοπραξία

Hellenic Ministry of Migration and Asylum (HMMA)
Hellenic Ministry of Citizen Protection / European and Development Programmes Agency (YDEAP), Greece
Centre for Research & Technology Hellas (CERTH), Greece
KIOS Research and Innovation Center of Excellence – University of Cyprus (KIOS-UCY), Cyprus
National and Kapodistrian University of Athens (NKUA), Greece
University of West Attica (UWA), Greece
Centre for Security Studies (KEMEA), Greece
Cyprus Police (CP), Cyprus

Επικοινωνία

Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr

Καθ. Ηλίας Κοσματόπουλος
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 132)
Fax: +30 2310 464164
Email: kosmatop@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο