ONCODIR

Evidence-based Participatory Decision Making for Cancer Prevention through implementation research
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
HORIZON-MISS-2022-CANCER-01
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research and Innovation action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/06/2023
Διάρκεια:
42 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
7.893.636 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
886.250 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου και η αυξημένη εμφάνισή του μπορεί να αποδοθεί σε επιβλαβείς συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία, ειδικά σε πληθυσμούς ευρισκόμενους σε χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Εκκινώντας από τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το ONCODIR ενσωματώνει πολυεπιστημονικές ερευνητικές μεθόδους από την ανάλυση των πολιτικών για την Δημόσια Υγεία, την κοινωνική επιστήμη και την επιστήμη της συμπεριφοράς, τις πολυ-ομικές τεχνολογίες που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση αναδρομικών δεδομένων, καθώς και τις θεωρίες για υποστήριξη αποφάσεων, προκειμένου να παράσχει επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου και καινοτόμες εξατομικευμένες προσεγγίσεις πρόληψης βάσει τεχνητής νοημοσύνης. Το ONCODIR αναγνωρίζει ότι η αξιολόγηση των προγραμμάτων πρόληψης πρέπει να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους κόστους-ωφέλειας, καθώς και τον παράγοντα της οικονομικής προσιτότητας. Έτσι, θα διερευνήσει επίσης την εξισορρόπηση του κόστους και θα στοχεύσει στη δημιουργία χρηματοδοτικών μηχανισμών, που θα οδηγήσουν σε βελτιωμένα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσει το ONCODIR βασίζεται σε ισχυρές αρχές αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης και διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων, με στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών παροχής συστάσεων που θα καθοριστούν από πολίτες, παράγοντες της πολιτικής για την Δημόσια Υγεία και ειδικών των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών κατά τη διάρκεια τριών εργαστηρίων σχεδιαστικής σκέψης. Η έρευνα στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες θα εξετάσει πτυχές όπως οι συνθήκες διαβίωσης, οι διατροφικές και κοινωνικές συνήθειες σε συνδυασμό με την Οικονομική Επιστήμη, την Κοινωνιολογία, την Τοπική/Περιφερειακή Πολιτιστική ταυτότητα και την Δεοντολογία. Τα αποτελέσματα του ONCODIR θα επικυρωθούν μέσω τριών Εργαστηριακών Δοκιμών (LITs) και τριών Πιλότων (LIPs) σε πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, με την ενεργή συμμετοχή ιατρικών επιστημόνων, παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδρυμάτων και εμπειρογνωμόνων της κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία του ONCODIR αποτελείται από εταίρους, προερχόμενους από πολυεπιστημονικούς τομείς, έρευνας, τεχνολογίας και κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, με αποδεδειγμένο ιστορικό υψηλής ποιότητας στην έρευνα.
Το προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα εργασίας ενσωματώνει μια ολιστική προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων του ONCODIR και την παροχή απτών αποτελεσμάτων που υποστηρίζουν την χάραξη πολιτικής με σημαντικές προοπτικές εκμετάλλευσης. Αυτή η δράση εντάσσεται στο σύμπλεγμα ερευνητικών έργων της αποστολής για τον καρκίνο με θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση».

Το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ έχει το ρόλο του Συντονιστή στο έργο ONCODIR. Παράλληλα με τη γενική διαχείριση και το συντονισμό του έργου, το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ θα συμβάλει επίσης και στην τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς είναι υπεύθυνο για την Μηχανή Σύντηξης Πολύ-ομικών Δεδομένων (Multi-Omics Data Fusion Engine). Σε αυτό το πλαίσιο, το ONCODIR θα προωθήσει την καινοτομία συγχωνεύοντας ετερογενείς πηγές δεδομένων. Μια πληθώρα δεικτών και ποιοτικών παραμέτρων (ποιότητα ζωής, ιατρικές παράμετροι, τρόπος διαβίωσης, διατροφή, οικογενειακό ιστορικό, δεδομένα από φορητές συσκευές, περιβαλλοντικοί παράγοντες κλπ.) θα συλλέγονται συστηματικά και θα εισαχθούν στη σημασιολογική μηχανή μέσω Μητρώων για τον καρκίνο που θα επιτρέψουν τη διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των παραγόντων, ώστε να γίνει κατανοητό πώς οι ενδογενείς και οι εξωγενείς παράγοντες τροποποιούν τους φαινοτύπους των όγκων. Η Μηχανή Σύντηξης Πολύ-ομικών Δεδομένων (Multi-Omics Data Fusion Engine) θα περιέχει εναρμονισμένα Μαζικά Δεδομένα προκειμένου να διαλευκάνει την τρέχουσα κατάσταση της νόσου, επισημαίνοντας τις τάσεις στη θνησιμότητα καρκίνου και παράγοντας ουσιαστικές πληροφορίες, ώστε να διευκολυνθεί η ερμηνεία της δυναμικής της εμφάνισης καρκίνου στην Ευρώπη. Θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους τελικούς χρήστες, καθώς θα παρέχει αποτελέσματα βασισμένα σε μακροσκελή χρονικά πλαίσια, επιτρέποντας την υψηλή κατανόηση, αξιολόγηση και ενσωμάτωση ετερογενών πηγών δεδομένων. Θα προωθήσει επίσης την προσβασιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων με ασφαλή τρόπο, ώστε να παρέχει στους επαγγελματίες υγείας και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έναν οργανωμένο τρόπο ανάλυσης των Μαζικών Δεδομένων και σύνταξης εκθέσεων, καθώς και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χρήσης αυτών των δεδομένων για ερευνητικά αποτελέσματα.

Κοινοπραξία

Ethniko Kentro Erevnas kai Technologikis Anaptyxis, Greece
Fundacion Para La Investigacion Del Hospital Clinico De La Comunitat Valenciana, Fundacion INCLIVA, Spain
European Cancer Patient Coalition, Belgium
Europaische Vereinigung Der Gastrointestinalen Onkologie (European Society Of Digestive Oncology – ESDO), Austria
Fundatia Youth Cancer Europe, Romania
European Regional And Local Health Authorities ASBL, Belgium
Ministry Of Health, Greece
Lietuvos Respublikos Sveikatos Apsaugos Ministerija, Lithuania
European Forum For Primary Care, Netherlands
Regional Development Fund Of Central Macedonia, Greece
Agenzia Regionale Per La Salute Ed Il Sociale, Italy
Erevnitiko Panepistimiako Institouto Systimaton Epikoinonion Kai Ypolgiston-EMP, Greece
Lietuvos Sveikatos Mokslu Universitetas, Lithuania
Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucuresti, Romania
EXUS Software Monoprosopi Etairia Periorismenis Evthinis, Greece
Universidad De La Rioja, Spain
Aristotelio Panepistimio Thessalonikis, Greece
Innovation Sprint, Belgium
Catalink Limited, Cyprus
UNISYSTEMS Luxembourg SARL, Luxembourg
Nutrinomics, Belgium
EY Advisory SPA, Italy
BEIA Consult International SRL, Romania
SYNYO GmbH, Austria
Diadikasia Business Consulting Symvouloi Epicheiriseon AE, Greece
Institut Catala D’oncologia, Spain
Pagalbos Onkologiniams Ligoniams Asociacija, Lithuania

Επικοινωνία

Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο