MERLIN

Demonstration of long-endurance intelligent multi-purpose autonomous vehicles for marine applications
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-01
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
HORIZON Research and Innovation Actions
Ημερομηνία Έναρξης:
01/11/2024
Διάρκεια:
48 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
7.946.786 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
500.000 EUR

Η σημασία των θαλασσών και των ωκεανών μας για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Επιπλέον, η υπεράκτιες υποδομές, όπως λιμάνια, αιολικά πάρκα, εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας, σωλήνες φυσικού αερίου κ.λπ., επεκτείνονται συνεχώς, καθιστώντας τες ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χαρτογράφηση του βυθού, την παρακολούθηση της υγείας και της κατάστασης των θαλάσσιων οικοτόπων, την επιθεώρηση υπεράκτιων υποδομών, την εξόρυξη από το βυθό και την υποθαλάσσια ανίχνευση βασίζονται παραδοσιακά στη χρήση επανδρωμένων υποστηρικτικών σκαφών, τα οποία είναι ακριβά στη λειτουργία τους και έχουν περιορισμένη αυτονομία.

Το έργο MERLIN αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μακράς αυτονομίας που προσφέρονται μέσω της χρήσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι εγκατεστημένες σε μη επανδρωμένα επιφανειακά σκάφη (USV) και αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV), τα οποία είναι ικανά να πλοηγούνται και να λειτουργούν αυτόνομα με βάση αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Ένα Κέντρο Απομακρυσμένου Ελέγχου Αποστολής (MRCC) θα επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων από τα αυτόνομα σκάφη στη βάση. Αντίστροφα, το MRCC θα επιτρέπει τη μετάδοση εντολών από τον επιβλέποντα στα ρομποτικά οχήματα.

Τα οχήματα θα ενσωματώνουν προηγμένες δυνατότητες για τη συλλογή δειγμάτων τόσο στην επιφάνεια του νερού όσο και υποβρύχια, δυνατότητες χειρισμού, εγκατάστασης και ανάκτησης αισθητήρων μέσω προσαρμοσμένων ρομποτικών βραχιόνων. Το USV θα παρέχει γεωαναφορά δεδομένων στα AUV όταν λειτουργούν υποβρυχίως και θα είναι σε θέση να τα παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το USV θα έχει τη δυνατότητα πλοήγησης από τη βάση του στην περιοχή της αποστολής, όπου θα απελευθερώνει τα AUV. Στο τέλος της αποστολής, τα AUV θα αγκυροβολούν ξανά στο USV ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση. Τα οχήματα θα είναι ικανά να λειτουργούν ανεξάρτητα, καθώς και σε συνδυασμό με υποστηρικτικά σκάφη.

Οι δραστηριότητες επίδειξης περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις υψηλής αξίας, όπως η παρακολούθηση θαλάσσιων οικοτόπων, η χαρτογράφηση του βυθού υποθαλάσσιων ηφαιστείων και η επιθεώρηση λιμενικών υποδομών.

Το ΕΚΕΤΑ συμμετέχει στο έργο με ένα ινστιτούτο: το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ). Στο πλαίσιο του έργου MERLIN, Το ΕΚΕΤΑ ΙΠΤΗΛ ηγείται των δραστηριοτήτων για τη διαχείριση δεδομένων, την εξαγωγή γνώσης και συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή αλγορίθμων αυτόνομης πλοήγησης τόσο για τα AUVs και τα USVs όσο και για τους ρομποτικούς βραχίονες. Συγκεκριμένα, το ΕΚΕΤΑ ΙΠΤΗΛ αναλαμβάνει τον σχεδιασμό συστημάτων Επίγνωση της κατάστασης για την επιλογή αποστολής (T5.2), επιτρέποντας τη σύντηξη δεδομένων από πολλαπλές πηγές για την αναγνώριση πολύπλοκων καταστάσεων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την ανάπτυξη μηχανισμών διασφάλισης ποιότητας at the edge (T6.1), διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και αποδοτικότητα της αποκεντρωμένης επεξεργασίας δεδομένων. Επιπλέον, ηγείται της εξαγωγής σημασιολογικής γνώσης (T6.3), με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση δεδομένων και την υποστήριξη αποφάσεων των οχημάτων.

Κοινοπραξία

THE UNIVERSITY OF BIRMINGHAM (UoB), Αγγλία
SPACE APPLICATIONS SERVICES NV (SPACEAPPS), Βέλγιο
GRAAL TECH SRL (GT), Ιταλία
ALTUS LSA EMPORIKI KATASKEVASTIKI – IDIOTIKI EPICHEIRISI PAROCHIS YPIRESION ASFALEIAS – ANONYMI ETAIREIA A.E. (ALTUS), Ελλάδα
UNIVERSIDAD DE CASTILLA – LA MANCHA (UCLM), Ισπανία
ON AIR S.R.L. (ON AIR S.R.L.), Ιταλία
HYSYTECH SRL (HYSYTECH), Ιταλία
NATIONAL CENTER FOR SCIENTIFIC RESEARCH “DEMOKRITOS” (NCSR “D”), Ελλάδα
AIDEAS OU (AIDEAS OU), Εσθονία
ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS (CERTH), Ελλάδα
ENGITEC SYSTEMS INTERNATIONAL LIMITED (ESI), Κύπρος
AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC), Ισπανία
AKCINE BENDROVE KLAIPEDOS VALSTYBINIO JURU UOSTO DIREKCIJA (KPA), Λιθουανία
TUCO YACHT VAERFT APS (TUCO), Δανία
UNIVERSITAT POLITECNICA DE CATALUNYA (UPC), Ισπανία
HELLENIC CENTRE FOR MARINE RESEARCH (HCMR), Ελλάδα
UAB ACRUX CYBER SERVICES (ACRUXCS), Λιθουανία
MC BALTICS UAB (MCBALTICS), Λιθουανία

Επικοινωνία

Καθ. Ηλίας Κοσματόπουλος
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 132)
Fax: +30 2310 464164
Email: kosmatop@iti.gr

Δρ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 127)
Fax: +30 2310 464164
Email: michaild@iti.gr
Url: https://www.linkedin.com/in/iakovos-michailidis-9a85848b/


Μετάβαση στο περιεχόμενο