Maincode

MainCODE:GR-BG Maintenance and Life Cycle Asset Management, the CornerstOnes for Sustainable DevelopmEnt
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Ημερομηνία Έναρξης:
01/01/2012
Διάρκεια:
24 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
685.645 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
76.149 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Ο τομέας Πράσινης Διαχείρισης και της Διαχείρισης του Κύκλου Παραγωγικότητας αποτελούν δύο από τους τέσσερις βασικούς στυλοβάτες της βιώσιμης ανάπτυξης. Η κύρια συνεισφορά τους εντοπίζεται στην παραγωγικότητα του ενεργητικού, στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και σε πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας περιλαμβανομένης της ελάττωσης των ατυχημάτων με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ήδη πολλές αναπτυγμένες οικονομίες έχουν επενδύσει σε πολιτικές Συντήρησης με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Σε όλο τον κόσμο το κύριο πρόβλημα όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των πολιτικών συντήρησης ήταν η έλλειψη εξειδικευμένου δυναμικού. Αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται ακόμη περισσότερο στις βαλκανικές χώρες εξαιτίας της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο του έργου MainCODE, πέντε εταίροι από την Ελλάδα και τρεις από τη Βουλγαρία έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν μια Συνολική Προσέγγιση σχετικά με τις Περιφερειακές Πολιτικές Συντήρησης. Τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα (δύο πανεπιστήμια και ένα ερευνητικό κέντρο) θα παράσχουν την ερευνητική τους εμπειρία, ενώ τρία Βιομηχανικά Επιμελητήρια θα συνδέσουν τα αποτελέσματα του έργου με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, και ειδικότερα της Κοινωνίας Συντήρησης και της Δημοτικής Επιχείρησης που θα παράσχουν τις γνώσεις τους σε θέματα συντήρησης.

Οι κύριοι στόχοι του έργου MainCODE είναι:

α) Η διαμόρφωση ενός προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης / μάθησης με την ανάπτυξη στοχευμένου εκπαιδευτικού υλικού, διοργανώνοντας μια σειρά σεμιναρίων και ημερίδων και υλοποιώντας καινοτόμα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης. Όλες οι δραστηριότητες θα επικεντρωθούν στις ακόλουθες τρεις βασικές θεματικές ενότητες: Asset Management & Maintenance Technologies, Health-Safety & Environment and Green Maintenance & Energy Saving.

β) Η αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και της προώθησης των ίσων ευκαιριών, με τη δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης για τους ειδικευμένους τεχνικούς και την ανάπτυξη μίας κοινής web-based βάσης δεδομένων.

γ) Η δημιουργία καινοτόμων συστημάτων συντήρησης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα αναπτύξουν ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό εργαλείο συντήρησης (e-Maintenance tool) για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης το οποίο θα προσφέρει on-the-job training και υποστήριξη του εργατικού δυναμικού.

δ) Η δημιουργία μόνιμων συνδέσμων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια δια-περιφερειακή στρατηγική συντήρησης.

Τα αποτελέσματα του έργου θα επιδειχθούν κατά τη διάρκεια τεσσάρων πιλοτικών εφαρμογών με σκοπό την αποτίμηση του τελικού αντίκτυπου. Επίσης, στα πλαίσια του έργου θα επιδιωχθεί ευρεία διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω έξι προγραμματισμένων συνεδρίων και workshops. Η επιτυχής έκβαση του έργου μέσω της προσδοκώμενης βελτίωσης των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στο επίπεδο της Περιφέρειας, θέτει τα θεμέλια για την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομικής ζώνης η οποία αναμένεται να προσελκύσει εθνικές και διεθνείς επενδύσεις.

Κοινοπραξία

Democritus University of Thrace –Special Account –Department of Business Administration (DUTH)
Municipal Enterprise for Water –Sewage of Komotini (DEYAK)
Chamber of Commerce and Industry of Rodopi (CCIR)
Hellenic Maintenance Society (HMS)
CENTRE FOR RESEARCH & TECHNOLOGY HELLAS /INFORMATICS &TELEMATICS INSTITUTE (CERTH/ITI)
University of Plovdiv-Branch Kardjali (PU)
Regional Agency for Economic Development –Blagoevgrad (RAED)
Industrial Association –Kardjali

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο