HYPER-AI

Hyper-Distributed Artificial Intelligence Platform for Network Resources Automation and Management Towards More Efficient Data Processing Applications
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
HORIZON-CL4-2023-DATA-01
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
World leading data and computing technologies
Ημερομηνία Έναρξης:
01/04/2024
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
4.668.912 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
788.250 EUR

Ο κύριος στόχος του HYPER-AI είναι η ανάπτυξη του απαιτούμενου μεσαίου επιπέδου και των απαραίτητων συνδετήρων cloud-edge που θα επιτρέψουν την ένταξη ετερογενών περιβαλλόντων υπολογισμού και την ίδρυση νέων γενιών δια-λειτουργικών και προσαρμοστικών υβριδικών οικοσυστημάτων υπολογισμού που εκμεταλλεύονται τα γνωστικά σύννεφα (Cloud) και την ευφυΐα στο άκρο (Edge) πέρα από τους σημερινούς περιορισμούς. Οι στόχοι του HYPER-AI μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

• Σχεδιασμός και υλοποίηση της ανοιχτής αρχιτεκτονικής HYPER-AI που θα ενδυναμώσει σμήνη κόμβων να αναπτύξουν συνεργατικά συλλογική νοημοσύνη, φέρνοντας τον υπολογισμό πιο κοντά στο άκρο, χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένη νοημοσύνη βασισμένη σε AI/ML.
• Εξασφάλιση δυναμικής γνωστικής και πληροφοριακής βελτιστοποιημένης λήψης αποφάσεων σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής της εφαρμογής (σχεδιασμός, εκτέλεση, συντήρηση) μέσω συνεχούς πρόσβασης σε πόρους συμπερασματολογίας.
• Ανάπτυξη αυτονομικών οντοτήτων συστήματος εξασφαλίζοντας αυτόνομους Έξυπνους-Κόμβους και ταχύ συντονισμό των σμηνών Έξυπνων-Κόμβων κατά τις φάσεις σχεδιασμού και εκτέλεσης της εφαρμογής.
• Προώθηση της ανοιχτής φύσης των αποτελεσμάτων με την προστασία της ανοιχτής φύσης του επιπέδου υπηρεσιών και αρχιτεκτονικών HYPER-AI που αναπτύχθηκαν/χρησιμοποιήθηκαν, εγγυώντας τη διαλειτουργικότητα, την προσβασιμότητα και τη διεθνή συνεργασία.

Το HYPER-AI στοχεύει να έχει το αντίκτυπο που περιγράφεται στην ακόλουθη λίστα:

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ 1: Βελτιωμένη ευρωπαϊκή ηγεσία στην παγκόσμια οικονομία δεδομένων. Το HYPER-AI στοχεύει να διευκολύνει την πρόσβαση των ενδιαφερόμενων μερών από πολλαπλούς κλάδους στη νέα οικονομία δεδομένων, και το κάνει αυτό με μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία που στοχεύει στη βελτίωση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας σε αυτό το πλαίσιο. Η κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς όσον αφορά τη διείσδυση IoT, Edge και Cloud απαιτεί επείγουσα ανάληψη δράσης για να επιτευχθεί ηγετικός ρόλος παγκοσμίως, στη νέα οικονομία δεδομένων που έχει προκύψει.
ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ 2: Μεγιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών οφελών από την ευρύτερη και πιο αποτελεσματική χρήση των δεδομένων. Η μεγάλη εξέλιξη των κυβερνο-φυσικών συστημάτων, και η πανταχού παρουσία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), έχουν αυξήσει σημαντικά την ένταση της συλλογής δεδομένων. Πολλαπλοί τομείς εφαρμογών επηρεάζονται από αυτήν την αυξημένη συλλογή δεδομένων και επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτά με αποτελεσματικό τρόπο. Ενδεικτικά, οι τομείς υγείας, κοινωνικών μέσων, έξυπνων κοινοτήτων, βιομηχανίας, παραγωγής, εκπαίδευσης, κατασκευών και γεωργίας.
ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ 3: Ενισχυμένη ικανότητα της Ευρώπης να διαχειρίζεται επείγοντα κοινωνικά προβλήματα (π.χ. δεδομένα για τη διαχείριση κρίσεων, ψηφιακές λύσεις για καθαρή ενέργεια). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει την ανάγκη για σημαντική επένδυση στην ανάπτυξη τεχνολογιών δεδομένων που απαιτείται για να υποστηρίξει τη χρήση, τη δια-λειτουργικότητα και την αναλυτική εκμετάλλευση κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων που στοχεύουν σε ζωτικούς οικονομικούς τομείς και περιοχές δημόσιου ενδιαφέροντος. Το πρόσφατο παράδειγμα της κρίσης του COVID-19 απέδειξε πόσο ουσιώδες είναι να κατανοήσουμε τις τεχνολογίες δεδομένων για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές μας προκλήσεις. Η έμφαση που δίνει το HYPER-AI στον αποκεντρωμένο τρόπο διαχείρισης δεδομένων και εκτέλεσης υπολογισμών ταιριάζει απόλυτα με τις απαιτήσεις αυτών των προκλήσεων.

Το ΕΚΕΤΑ ΙΠΤΗΛ είναι ο συντονιστής του έργου αλλά τεχνικά και στην ανάπτυξη των προβλεπόμενων εργαλείων διανεμημένης Αυτόνομης Διαμόρφωσης, Αυτό-θεραπείας και Αυτό-βελτίωσης των πόρων του δικτύου. Επιπλέον, το ΕΚΕΤΑ ΙΠΤΗΛ συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες ορισμού απαιτήσεων κατάστασης του δικτύου, στην δημιουργία του HYPER-AI πρωτότυπου αλλά και στον ορισμό σημασιολογικής περιγραφής οντοτήτων του δικτύου.

Κοινοπραξία

ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TEXNOLOGIKIS ANAPTYXIS, Ελλάδα
TELEFONICA INVESTIGACION Y DESARROLLO SA, Ισπανία
ECLIPSE FOUNDATION EUROPE GMBH, Δανία
ETHNIKO KAI KAPODISTRIAKO PANEPISTIMIO ATHINON, Ελλάδα
VIRTUAL VEHICLE RESEARCH GMBH, Αυστρία
ODIN SOLUTIONS SOCIEDAD LIMITADA, Ισπανία
SABO SA, Ελλάδα
TRUST-IT SRL, Ιταλία
Commpla Srl (Affiliated to TRUST-IT), Ιταλία
TECHNOLOGIKO PANEPISTIMIO KYPROU, Κύπρος
EBOS TECHNOLOGIES LIMITED, Κύπρος
AGENZIA NAZIONALE PER LE NUOVE TECNOLOGIE, L’ENERGIA E LO SVILUPPO ECONOMICO SOSTENIBILE, Ιταλία
CSEM CENTRE SUISSE D’ELECTRONIQUE ET DE MICROTECHNIQUE SA – RECHERCHE ET DEVELOPPEMENT, Ελβετία
HAUTE ECOLE SPECIALISEE DE SUISSE OCCIDENTALE, Ελβετία
SUNDOSOFT LTD, Νότια Κορέα

Επικοινωνία

Καθ. Ηλίας Κοσματόπουλος
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 132)
Fax: +30 2310 464164
Email: kosmatop@iti.gr

Δρ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.2A

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 127)
Fax: +30 2310 464164
Email: michaild@iti.gr
Url: https://www.linkedin.com/in/iakovos-michailidis-9a85848b/


Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο