FERMIS

Fire Event Remote Management Information System
Ταυτότητα Έργου
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Greece-Israel Bilateral Cooperation in Private Sector, Industrial Research and Development 2013-2015
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/07/2014
Διάρκεια:
17 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
423.000 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
153.250 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Η Πυρόσβεση – ανίχνευση, πρόληψη , παρακολούθηση και ανάλυση πυρκαγιάς, είναι συνήθως βασισμένη σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων από οπτικές παρατηρήσεις και στοιχεία που παρέχονται από επίγειους σταθμούς , δορυφόρους , κλπ. Οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται σε μεγάλο αριθμό λαθών, καθότι ακόμη και μετά από τα σύγχρονα τεχνολογικά άλματα της τελευταίας δεκαετίας , τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν έχουν αποδοθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλά πρακτικά προβλήματα των νέων τεχνολογιών υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, όπως είναι η χαμηλή αξιοπιστία και το υψηλό κόστος λειτουργίας τους , οι μεγάλοι ρυθμοί εξέλιξης πυρκαγιάς σε σχέση με την απόδοση των συστημάτων παρακολούθησης της , η ανομοιομορφία του υπό επιτήρηση πεδίου, κ.λπ. .

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ), σχετικά με τα μικρού όγκου/βαρους φορτία και τα εξελιγμένα συστήματα επικοινωνιών/ελέγχου και σε συνάρτηση με τις προγραμματισμένες εξελίξεις στην αδειοδότηση χρήσης τους από την ΕΕ έως το 2020 σε ελεγχόμενο και μη εναέριο χώρο, ανοίγουν τις πόρτες για την χρήση τους σε ένα ευρύ φάσμα μη στρατιωτικών εφαρμογών , όπως η ανίχνευση, ο εντοπισμός και η επιτήρηση πυρκαγιών.

Ο κύριος στόχος του F.E.R.M.I.S. είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η επίδειξη μιας ολοκληρωμένης λύσης για την έγκαιρη ανίχνευση, πρόβλεψη , πρόληψη, παρακολούθηση πυρκαγιών, αξιοποιώντας δίκτυα παρακολούθησης οχημάτων , εναέριους αισθητήρες μετρήσεων (ατμοσφαιρικών αερίων, υγρασίας , ταχύτητας ανέμου , κλπ. ), γεοαναφερόμενη οπτική ανίχνευση, υψηλής ευκρίνειας ορθοφωτοχαρτών και επίγεια συστήματα ανάλυσης εικόνας και επεξεργασίας δεδομένων .

Το FERMIS έχει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για την επόμενη γενιά εναέριων αισθητήρων και Επίγειων Δικτύων Ανάλυσης, παρέχοντας ένα πλήρες σύνολο εργαλείων βελτίωσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΜΕΑ διευρύνοντας περαιτέρω τη χρήση τους, μετατρέποντας τα σε εναέριες ” πλατφόρμες πολυ-αισθητήρων”.

Κοινοπραξία

ALTUS LSA S.A. – Greece
Centre for Research and Technology Hellas – Greece
Center for Security Studies – Greece
BlueBird Aero Systems Ltd – Israel

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο