FALCON

Fight Against Large-scale Corruption and Organised Crime Networks
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
HORIZON-CL3-2022-FCT-01
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/09/2023
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
4.720.938 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
408.750 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

O αγώνας κατά της διαφθοράς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη σημερινή εποχή: οι αποφάσεις που σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθείται κατά της διαφθοράς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες, το τοπίο της διαφθοράς είναι πολύπλοκο, ενώ μετρήσεις της έκτασης του φαινομένου βασίζονται κυρίως σε υποκειμενικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων που μπορούν να συνδράμουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το FALCON έχει σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίξει τη σύνθεση, την επικαιροποίηση και τη διαχείριση των γνώσεων επί του φαινομένου της διαφθοράς, εντός τομέων και περιοχών αρμοδιοτήτων σχετικού ενδιαφέροντος. Αυτό θα επιτευχθεί ακολουθώντας προσεγγίσεις που βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων σχετιζόμενων με τη διαφθορά, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα υπάρχοντα εργαλεία και προηγούμενες εργασίες και δραστηριότητες που έχουν γίνει επί του πεδίου από τα μέλη της κοινοπραξίας. Αρχικά, το FALCON θα αναπτύξει και θα αξιολογήσει αντικειμενικούς δείκτες διαφθοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενημέρωση των αποφάσεων σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεύτερον, θα σχεδιάσει, υλοποιήσει και ενσωματώσει ισχυρά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων που θα ενισχύσουν τον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς. Αυτό θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη εκτίμηση του κινδύνου του φαινομένου, ενημερωμένη λήψη αποφάσεων και βελτιωμένο επιχειρησιακό έργο επιβολής του νόμου κατά της διαφθοράς. Το FALCON θα δοκιμαστεί σε τέσσερις τομείς διαφθοράς – διαφθορά στα σύνορα, παράκαμψη κυρώσεων από κλεπτοκράτες/ολιγάρχες, απάτες στις δημόσιες προμήθειες, συγκρούσεις συμφερόντων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων – με συμμετοχή ειδικών (αστυνομικών αρχών και συνοριακών φυλάκων) και άλλων βασικών παραγόντων (π.χ., παρόχων τεχνολογίας σε κυβερνήσεις, ακαδημαϊκών, χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών). Για την υλοποίηση του FALCON θα δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ τεχνολογικών οργανισμών και εμπειρογνωμόνων κοινωνικών επιστημών, ενώ θα εφαρμοστούν οι αρχές της αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης και της υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας.

To ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ έχει τον ρόλο του Επιστημονικού Υπευθύνου του έργου και παράλληλα είναι υπεύθυνο για το Πακέτο Εργασίας που περιλαμβάνει την απόκτηση δεδομένων που σχετίζονται με τη διαφθορά, την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων ανάλυσης της αποκτηθείσας γνώσης για την εξαγωγή δεικτών διαφθοράς, καθώς και την περαιτέρω κατανόηση και εντοπισμό του φαινομένου χρησιμοποιώντας τεχνικές ανίχνευσης ανωμαλιών και ανάλυση των σχετικών τάσεων με βάση χωρικά και χρονικά δεδομένα. Επιπλέον, τo ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό ενός πλαισίου με σκοπό την πρόβλεψη του φαινομένου της διαφθοράς ενισχύοντας την άμεση ανταπόκριση των Αρχών Επιβολής του Νόμου για την πρόληψη εγκληματικών ενεργειών που σχετίζονται με τη διαφθορά. Τέλος, τo ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ συνεισφέρει παράλληλα σε τεχνολογικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του έργου, καθώς και την εγκατάσταση, εφαρμογή και αξιολόγηση των τεχνολογικών λύσεων που θα αναπτυχθούν.

Κοινοπραξία

EREVNITIKO PANEPISTIMIAKO INSTITOUTO SYSTIMATON EPIKOINONION KAI YPOLOGISTON, Greece
FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG EV, Germany
BALTIJOS PAZANGIU TECHNOLOGIJU INSTITUTAS, Lithuania
ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS, Greece
ENGINEERING – INGEGNERIA INFORMATICA SPA, Italy
SPACE HELLAS ANONYMI ETAIREIA SYSTIMATA KAI YPIRESIES TILEPIKOINONIONPLIROFORIKIS ASFALEIAS – IDIOTIKI EPICHEIRISI PAROCHIS YPERISION ASFA, Greece
UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA, Spain
FUNDACION CENTRO DE TECNOLOGIAS DE INTERACCION VISUAL Y COMUNICACIONES VICOMTECH, Spain
ABI LAB-CENTRO DI RICERCA E INNOVAZIONE PER LA BANCA, Italy
UNIVERSITE DE STRASBOURG, France
AKKI ATLATHATO KORMANYZAS KUTATOINTEZET KFT, Hungary
UNIVERSITA CATTOLICA DEL SACRO CUORE, Italy
GOETEBORGS UNIVERSITET, Sweden
FUNDACJA AKADEMIA ANTYKORUPCYJNA, Poland
INSTITUT PO OTBRANA, Bulgaria
INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI, Moldova
MINISTERE DE L’INTERIEUR, France
MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE, Serbia
GLAVNA DIREKTSIA GRANICHNA POLITSIA, Bulgaria
RADEXPERT CONSULTING & MANAGEMENTS.R.L, Romania
INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLITIEI DE FRONTIERA IASI, Romania
VALSTYBES SIENOS APSAUGOS TARNYBA PRIE VIDAUS REIKALU MINISTERIJOS, Lithuania

Επικοινωνία

Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr

Δρ. Πέτρος Δάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.19 Α 2.10

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 156) +30 2311 257755
Fax: +30 2310 464164
Email: daras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο