Factory2Fit

Empowering and participatory adaptation of factory automation to fit for workers
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Horizon 2020 – FoF
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Research & Innovation Action
Ημερομηνία Έναρξης:
01/10/2016
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
4.322.463 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
502.500 EUR

Το έργο Factory2Fit φιλοδοξεί να περάσει την ανθρωποκεντρική βιομηχανία σε ένα άλλο επίπεδο, παρέχοντας στους εργαζόμενους κυρίαρχο ρόλο στο να αναπτύσσουν και να προσαρμόζουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τα προσωπικά τους γνωστικά και σωματικά γνωρίσματα, πραγματοποιώντας έτσι ένα άλμα προς περισσότερο ελκυστικές, κατάλληλες για όλους και ασφαλείς θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας.

Από τεχνολογικής άποψης, η κύρια αναπτυξιακή προσπάθεια του έργου Factory2Fit στοχεύει προς την ανάπτυξη ενός «ευφυούς» βιομηχανικού περιβάλλοντος που προάγει την ανθρωποκεντρική αυτοματοποίηση, το συμμετοχικό καταμερισμό εργασίας, την αποτελεσματική εκπαίδευση, τη συνεργασία και το διαμοιρασμό γνώσεων σε όλο το εύρος του φάσματος του προσωπικού παραγωγής (τμηματάρχες, έμπειροι και άπειροι εργάτες, τεχνικοί, τεχνικοί διευθυντές και υπεύθυνοι παραγωγής). Ανθρώπινοι παράγοντες, όπως τα σωματικά και γνωστικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, η εμπλοκή και η ενεργή συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και την προσαρμογή των προσωπικών εργασιακών τους χώρων με σκοπό τη βελτίωση της ελκυστικότητας τους και της γενικότερης εμπειρίας των χρηστών βρίσκονται στον πυρήνα του πλαισίου του έργου Factory2Fit. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν προηγμένοι αισθητήρες, καθώς και εργαλεία οπτικοποίησης και αλληλεπίδρασης, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και πλατφόρμες εικονικής προσομοίωσης του.

Μεταξύ των στόχων του έργου Factory2Fit είναι η ευελιξία του εργατικου δυναμικού και η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της εκπαίδευσης νέων και υπαρχόντων εργατών με αυτό-εκπαίδευση, ενσωματώνοντας καινοτόμες λύσεις διαρκούς μάθησης, μέσω προσομοιώσεων σε περιβάλλον εικονικού εργοστασίου. Κεντρική επίσης αρχή του έργου, αποτελεί η ώθηση των εργαζομένων στην κατανόηση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους και η παρακίνησή τους να τις αναπτύξουν περαιτέρω και να μάθουν επί το έργο. Επιδιώκεται επίσης η υποστήριξη των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων και η προσωποποιημένη καθοδήγηση με σκοπό την μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη δουλειά, η εύρεση τρόπων για το διαμοιρασμό γνώσεων και η συνεργατική λύση προβλημάτων για την υποστήριξη δημογραφικών αλλαγών.

Κοινοπραξια

Teknologian tutkimuskeskus VTT (VTT Technical Research Centre of Finland Ltd.), FI
Amorph Systems GMbH ,DE
Carr Communications, IE
Centre for Research and Technology Hellas, GR
Continental Automotive GmbH, DE
Finn-Power Oy, FI
Technische Universitat Chemnitz, DE
United Technologies Research Center, IE
Visual Components Oy, FI

Επικοινωνία

Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.1Α

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257777
Fax: +30 2310 474128
Email: Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Δρ. Δημήτριος Ζαρπαλάς
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.18

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 145)
Fax: +30 2310 464164
Email: zarpalas@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο