e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ

Έξυπνη χωροχρονική ολοκλήρωση περιβαλλοντικών πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών περιήγησης
Ταυτότητα Έργου
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»
Ημερομηνία Έναρξης:
06/09/2018
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
588.760 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
251.700 EUR

Ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα ως ταξιδιωτικός προορισμός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την πολιτιστική κληρονομιά. Από τη μία, λίμνες, ποτάμια, σπήλαια, φαράγγια, βουνά, δάση, εθνικοί δρυμοί και πάρκα, γεωμνημεία, οικοσυστήματα, παραλίες, από την άλλη, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι, μουσεία, αρχιτεκτονήματα, παραδοσιακοί οικισμοί, συνθέτουν ένα εκτεταμένο, πλούσιο και πολυποίκιλο δίκτυο περιοχών, χώρων και σημείων ενδιαφέροντος. Στα αξιοθέατα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα ποικίλα και πολυάριθμα γεγονότα και δράσεις πολιτισμού (π.χ. φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αθλητικοί αγώνες κ.ά.), που σε σταθερή βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Το εντυπωσιακό αυτό σύνολο μπορεί να τροφοδοτήσει και να εμπλουτίσει το περιεχόμενο μεγάλων ή μικρών τουριστικών διαδρομών και περιηγήσεων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και, κατ’ επέκταση, να ενισχύσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Για την υποστήριξη, προώθηση και ανάδειξη χώρων και γεγονότων περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος υφίστανται -και διαρκώς πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια- ψηφιακές εφαρμογές (είτε δικτυακές είτε σε κινητά), οι οποίες αναμφίβολα είναι πολύ χρήσιμες για όποιον επιθυμεί να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μία διαδρομή-περιήγηση σε κάποια περιοχή της Ελλάδας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εφαρμογές αυτές αφορούν σε μεμονωμένους χώρους και γεγονότα, αποτελούν κατατμημένες, ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, απαιτούν ξεχωριστή πρόσβαση και παρουσιάζονται με διαφορετική μορφή η καθεμία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι ο σχεδιασμός και ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες χωρο-χρονικής διασύνδεσης πολλαπλών χώρων και γεγονότων περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, θα ανακαλύπτει και θα ενοποιεί σημασιολογικά πληροφορία από πολλαπλές πηγές, παρέχοντας στον τελικό χρήστη τη δυνατότητα οργάνωσης και υλοποίησης ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών και περιηγήσεων.

Το προτεινόμενο σύστημα (μαζί με τα υποσυστήματά του) θα χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους και τεχνικές, όπως α) την (ημι-)αυτόματη αναζήτηση και εξόρυξη γνώσης σε πραγματικό χρόνο από διαδικτυακές πηγές, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα και αισθητήρες, β) την αυτοματοποιημένη ανακάλυψη σημείων ενδιαφέροντος, γεγονότων και κίνησης, γ) τη σημασιολογική ενοποίηση, διαβάθμιση και ιεράρχηση της πληροφορίας από διαφορετικές πηγές, δ) τη χωρική αναπαράσταση του περιεχομένου, ε) την προσωποποιημένη εμπειρία χρήστη, στ) την επαυξημένη πραγματικότητα για τη διασύνδεση του ψηφιακού περιβάλλοντος με το φυσικό. Στο πλαίσιο υλοποίησης του συστήματος θα αναπτυχθούν μία σύνθετη διαδικτυακή πλατφόρμα και εφαρμογές για έξυπνες κινητές συσκευές (smartphones, tablets, smartglasses), έτσι ώστε ο τελικός χρήστης, ανεξάρτητα από το μέσο που θα έχει στη διάθεσή του, να διαχειρίζεται και να προσλαμβάνει με τον βέλτιστο τρόπο τις πληροφορίες για τη διαδρομή του. Η πλατφόρμα e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ θα αποτελεί ένα εργαλείο ανοιχτής αρχιτεκτονικής, που με τους κατάλληλους χωρο-χρονικούς περιορισμούς θα μπορεί να δημιουργεί το περιεχόμενο και τις εφαρμογές για αντίστοιχες περιπτώσεις (π.χ. δημιουργία ενοποιημένης πλατφόρμας για γειτονικά νησιά για τα οποία υπάρχει δίκτυο επικοινωνίας, ενοποίηση πληροφορίας για γνωστές σιδηροδρομικές διαδρομές σε Ελλάδα και εξωτερικό). Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Εγνατία Οδός, όπου θα γίνει και η εφαρμογή και δοκιμή της πλατφόρμας.

Κοινοπραξία

Ερευνητικές Μονάδες Πολυμέσα, Βάσεις Δεδομένων και Συστήματα Πληροφοριών και Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής (ΕΚΕΤΑ) (Συντονιστής Φορέας)
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
Εταιρεία TETRAGON
Εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ (ΕΟΑΕ)

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.9

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257774
Fax: +30 2310 474128
Email: ikom@iti.gr
Url: http://mklab.iti.gr


Δρ. Κωνσταντίνος Βότης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.8

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257722
Fax: +30 2310 474128
Email: kvotis@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο