altaB23D

Δημιουργία πρότυπης μηχανής αναζήτησης και ανάκτησης Τρισδιάστατων αντικειμένων και αξιοποίηση της σε εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν
Ταυτότητα Έργου
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
ΠΑΒΕΤ 2005 (Υπεργολαβία)
Ημερομηνία Έναρξης:
01/07/2006
Διάρκεια:
18 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
225.320 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
70.000 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το έργο (altaB23D) έχει ως στόχο την έρευνα και ανάπτυξη των αναγκαίων βασικών δομικών συστατικών (αλγόριθμοι, μέθοδοι) για την υλοποίηση της πρώτης μηχανής αναζήτησης και ανάκτησης τρισδιάστατων (3Δ) αντικειμένων, σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα στηρίζεται όχι μόνο στο όνομα των 3Δ αντικειμένων και σε λέξεις κλειδιά αλλά στο γεωμετρικό σχήμα τους, το σημασιολογικό τους περιεχόμενο και την υποκειμενική αντίληψη του χρήστη (user subjectivity).

Οι χρήστες του διαδικτύου είναι εξοικειωμένοι με μηχανές αναζήτησης οι οποίες βασίζονται στο κείμενο (π.χ. Google, Yahoo κλπ). Εισάγοντας ορισμένες λέξεις κλειδιά η μηχανή αναζήτησης επιστρέφει, ταχύτατα, τις ιστοσελίδες που περιέχουν τις υπό αναζήτηση λέξεις. Όσον αφορά τα 3Δ αντικείμενα, τέτοιου είδους αντιμετώπιση δεν είναι επαρκής, μιας και οι δημιουργοί των αντικειμένων δίνουν ονόματα, συχνά, άσχετα με τη λειτουργία του αντικειμένου. Επιπρόσθετα, στις σημερινές εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, οι επιχειρήσεις περιορίζονται στην εμφάνιση απλών εικόνων των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα να μην δίνονται στους δυνητικούς ηλεκτρονικούς πελάτες τους οι πληροφορίες αυτές που καθιστούν ένα προϊόν ελκυστικό (π.χ. γεωμετρικές αναλογίες, σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες κτλ).

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι για την δημιουργία μιας αξιόπιστης μηχανής αναζήτησης 3Δ αντικειμένων είναι απαραίτητη η δημιουργία αλγορίθμων που θα στηρίζεται στο γεωμετρικό-σχηματικό περιεχόμενο (content-based), στο σημασιολογικό περιεχόμενο (context-based) καθώς και στην υποκειμενική αντίληψη του χρήστη σχετικά με το τι επιθυμεί να ανακτήσει.

Στόχος λοιπόν του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία αλγορίθμων για την ανάκτηση 3Δ αντικειμένων με βάση το γεωμετρικό-σχηματικό περιεχόμενο (content-based), και το σημασιολογικό περιεχόμενο (context-based) των 3Δ αντικειμένων. Όσον αφορά το σημασιολογικό περιεχόμενο οι σημαντικότεροι τομείς έρευνας που θα εστιάσει το προτεινόμενο έργο είναι: α) ο «σχολιασμός» (annotation) των αντικειμένων, β) η μετάδοση του σχολιασμού (annotation propagation) σε όλη τη βάση των αντικειμένων και γ) η υποκειμενική αντίληψη του χρήστη (user subjectivity) σχετικά με το πόσο όμοια είναι τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν. Παράλληλα ο δυναμικός παράγων άνθρωπος να αποτελεί μέρος του συστήματος και όχι απλό χρήστη.

Κοινοπραξία

ALTANET Α.Ε. (Ανάδοχος)
ΙΠΤΗΛ (Υπεργολάβος)

Επικοινωνία

Δρ. Πέτρος Δάρας
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Β - Γραφείο 0.19 Α 2.10

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
1ο χλμ Θέρμης - Πανοράματος, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 464160 (εσωτ.. 156) +30 2311 257755
Fax: +30 2310 464164
Email: daras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο