AINATURE

Αξιοποίηση της ΑΙ για την προστασία των φυσικών πόρων στην περιοχή του ADRION
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Interreg - Managing Authority of IPA ADRION
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
Interreg IPA ADRION
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
IPA
Ημερομηνία Έναρξης:
01/09/2024
Διάρκεια:
36 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
1.343.155 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
275.500 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το έργο AINATURE αφορά στη χρήση εργαλείων AI (και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών) για την έγκαιρη αντιμετώπιση και την παρακολούθηση τριών ειδών προκλήσεων στην περιοχή της Αδριατικής:

– Μόλυνση της επιφάνειας ανοιχτών υδάτινων πόρων και σχετικές ειδοποιήσεις: μέσω των ΑΙ εργαλείων που αναπτύχθηκαν από τα έργα aqua3S και Pathocert (H2020).

– Παρακολούθηση πλημμυρών: μέσω των ΑΙ εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο έργο aqua3S (H2020).

– Ανίχνευση δασικών πυρκαγιών: μέσω της προσαρμογής των εργαλείων που αναπτύχθηκαν στα έργα TREEADS και SILVANUS(H2020).

Τα εργαλεία AI θα βασίζονται σε εικόνες που είναι διαθέσιμες δωρεάν, όπως προβλέπεται στα έργα, στο πλαίσιο των οποίων δημιουργήθηκαν, αλλά και μέσα από δεδομένα που θα συλλέγονται από την προβλεπόμενη εφαρμογή για κινητά. Συνεπώς, το AINATURE εκμεταλλεύεται τις δωρεάν δορυφορικές εικόνες, αλλά και τις υπάρχουσες πηγές δεδομένων, που διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων δεδομένων μακροπρόθεσμα. Αυτά τα εργαλεία θα αναπτυχθούν στη βάση της προσέγγισης machine learning ή deep learning, στη διάρκεια της οποίας θα “εκπαιδευτούν” με κανονικές τιμές και με βάση τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν από πραγματικά δεδομένα προηγούμενων ετών, ώστε να ορίσουν τους δείκτες αναγνώρισης ενός προβλήματος και της αντίστοιχης προειδοποίησης.

Η βασική δράση του έργου είναι η υλοποίηση των πιλοτικών εφαρμογών με σκοπό τη χρήση ενός κοινού συστήματος ΑΙ που θα επιτρέπει την έγκαιρη προειδοποίηση και την αποτελεσματική διαχείριση φυσικών καταστροφών/κρίσεων.

Οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στο έργο θα βασίζονται σε:

– AI εργαλεία,

– ανάλυση και εξαγωγή BIG data

– Εφαρμογή για κινητά

Κατά συνέπεια, τα βασικά παραδοτέα του έργου είναι:

– Η ανάπτυξη ενός συστήματος για έγκαιρη προειδοποίηση και παρακολούθηση που βασίζεται σε:

1. Ένα AI εργαλείο για τον εντοπισμό μόλυνσης και άλλων ειδών διαφοροποίησης της επιφάνειας ανοιχτών υδάτινων πόρων, όπως θάλασσα, λίμνες και ποτάμια.

2. Ένα AI εργαλείο για την έγκαιρη αναγνώριση και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών.

3. Ένα AI εργαλείο για την παρακολούθηση πλημμυρών.

3. Ένα AI εργαλείο για την έγκαιρη αναγνώριση και παρακολούθηση πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών.

4. Μια εφαρμογή για κινητά, μέσα από την οποία θα μπορούν οι πολίτες να υποστηρίζουν σε πραγματικό χρόνο την προσπάθεια διαχείρισης μιας φυσική καταστροφής/κρίσης.

5. Μια πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και θα είναι διαθέσιμη στους εταίρους ώστε να μπορούν να ενημερώνονται, να συγκρίνουν συνθήκες, να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους και την διαχείριση μιας αντίστοιχης κρίσης.

– Η προσαρμογή των υπαρχόντων εργαλείων ΑΙ στα δεδομένα και τις πληροφορίες της περιοχής που καλύπτουν οι εταίροι του έργου.

– 6 Πιλοτικές εφαρμογές σε 3 διαφορετικούς τύπους προκλήσεων/ δυνητικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, και μόλυνση υδάτων).

– Ένα κοινό σχέδιο δράσης για την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων/παραδοτέων του έργου με την υποστήριξη επιπλέον φυσικών λύσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξης νέων περιοχών/εταίρων και την εφαρμογή αντίστοιχων δράσεων σε περισσότερες περιοχές.

Το AINATURE ενεργοποιεί τον τετραπλό έλικα με την προσέλκυση και τη συμμετοχή στο έργο ακαδημαϊκών/ερευνητικών φορέων, τοπικών αρχών, ΜΚΟ και ιδιωτικών εταιριών για την αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων στις περιοχές που θα εφαρμόσουν τις πιλοτικές δράσεις. Οι εταίροι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε ότι αφορά τη μόλυνση υδάτινων πόρων, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μιας και ένα φαινόμενο τέτοιας κρίσης στη μία χώρα επηρεάζει άμεσα και τις γειτονικές χώρες. Επιπλέον, η ύπαρξη ενός κοινού συστήματος σημαίνει ότι τα κριτήρια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης θα είναι κοινά στις περιοχές που συμμετέχουν στο έργο, καλύπτοντας το 80% της επιλέξιμης περιοχής του προγράμματος. Το προβλεπόμενο Σχέδιο Δράσης συμβάλλει στον καθορισμό κοινών διαδικασιών για την αντιμετώπιση αντίστοιχων κρίσεων.

Το ΙΠΤΗΛ.ΕΚΕΤΑ είναι υπεύθυνο για την επιστημονική και τεχνική διαχείριση του έργου και έχει βασικό ρόλο στο έργο ως επικεφαλής των πακέτων εργασίας που αφορούν στην ανάπτυξη και προσαρμογή της πλατφόρμας και των αντίστοιχων εργαλείων.

Κοινοπραξία

Perifereia Stereas Elladas, Greece
Ethniko Kentro Erevnas kai Technologikis Anaptyxis, Greece
Marche Polytechnic University, Italy
Agency for Innovation in the Agri-food and Fisheries sectors “Marche Agrifood Fisheries”, Italy
Zadar County Rural Development Agency, Croatia
Business association for sport, recreation, rehabilitation and business Eco Zone Ada Huja, Serbia
City of Gracanica, Bosnia and Herzegovina
Municipality of Budva, Montenegro

Επικοινωνία

Δρ. Στέφανος Βροχίδης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 1.4

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257754
Fax: +30 2310 474128
Email: stefanos@iti.gr