Μεσογειακό παρατηρητήριο ψηφιακών μέσων (MedDMO)

Ένα πολυεθνικό, πολύγλωσσο και διατομεακό Μεσογειακό Ερευνητικό Κέντρο κατά της Παραπληροφόρησης (κόμβος MedDMO) για δράση, έρευνα και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα
Ταυτότητα Έργου
Φορέας Χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης:
DIGITAL-2021-TRUST-01
Εργαλείο Χρηματοδότησης:
Digital SME Support Actions
Ημερομηνία Έναρξης:
01/12/2022
Διάρκεια:
30 μήνες
Σύνολο Προϋπολογισμού:
2.660.769 EUR
Προϋπολογισμός Ι.Π.ΤΗΛ.:
479.253 EUR
Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Το έργο MedDMO αντιμετωπίζει την κλιμακούμενη απειλή της παραπληροφόρησης σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, όπου η εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης είναι ανησυχητικά χαμηλή. Η παραπληροφόρηση έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη δυσπιστία προς τους δημόσιους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης, εντείνοντας την κοινωνική πόλωση και υπονομεύοντας τη δημοκρατία. Ως απάντηση, το MedDMO στοχεύει στη δημιουργία ενός πολυεθνικού, πολύγλωσσου Μεσογειακού Παρατηρητηρίου κατά της Παραπληροφόρησης, επεκτείνοντας το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO) σε αυτές τις τρεις χώρες. Το έργο θα συμβάλει στους στόχους της ΕΕ για την ενίσχυση της διαφάνειας στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, την προώθηση του μιντιακού γραμματισμού και την ενίσχυση της δημοκρατίας έναντι της παραπληροφόρησης, ιδίως σε χώρες που έχουν υποεκπροσωπηθεί στις τρέχουσες προσπάθειες. Με την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας και την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, το MedDMO θα αντιμετωπίσει περιφερειακά ζητήματα παραπληροφόρησης και θα εξοπλίσει τους πολίτες με τα εργαλεία για την κριτική αξιολόγηση του ψηφιακού περιεχομένου.

Στους στόχους του MedDMO περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μεθοδολογιών για τον εντοπισμό και την ανάλυση εκστρατειών παραπληροφόρησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές αφηγήσεις και τον ευρύτερο περιφερειακό αντίκτυπό τους. Το έργο θα παρέχει πόρους, εργαλεία και κατάρτιση για τοπικούς φορείς ελέγχου γεγονότων και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, ενισχύοντας την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να αντιδρούν στην παραπληροφόρηση σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Επιπλέον, το MedDMO θα συμβάλλει στις πολιτικές της ΕΕ με την προώθηση αποτελεσματικών δικτύων ελέγχου των γεγονότων, την υποστήριξη εκστρατειών για την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών μέσων ενημέρωσης και των δημόσιων αρχών. Μέσω των συντονισμένων προσπαθειών του και της έμφασης στην περιφερειακή συνεργασία, το MedDMO θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πιο ενημερωμένης και ανθεκτικής ψηφιακής κοινωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η συμμετέχουσα ομάδα του ΕΚΕΤΑ είναι ο συντονιστής του έργου MedDMO και έχει κρίσιμο ρόλο αυτό, καθώς ηγείται του Πακέτου Εργασίας για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την επέκταση του κόμβου MedDMO, δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας και με σαφή έμφαση στις αλληλεπιδράσεις με το EDMO και τους άλλους κόμβους του.

Κοινοπραξία

CERTH: Centre for Research and Technology Hellas – Media Verification Team
AUTH: Aristotle University of Thessaloniki – School of Journalism & Mass Communication
UCY: University of Cyprus – Department of Social and Political Sciences
ATC: Athens Technology Center
CUT: Cyprus University of Technology – Social Computing Research Center (SCRC)
EH: Ellinika Hoaxes
AFP: Agence France Presse
ToM: Times of Malta
UoM: University of Malta

Επικοινωνία

Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης
(Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Κτήριο Α - Γραφείο 2.9

Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης
6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θέρμη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2311 257774
Fax: +30 2310 474128
Email: ikom@iti.gr
Url: http://mklab.iti.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο