To ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ συνεισφέρει στη Λίστα Αξιολόγησης της ΕΕ για αξιόπιστα περιβάλλοντα Τεχνητής Νοημοσύνης
Image

Η ομάδα Εξειδικευμένων Εμπειρογνωμόνων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θεσμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισήγαγε μία δράση, την επονομαζόμενη «Εκτενής συνέντευξη για την πιλοτική δοκιμή της Λίστας Αξιολόγησης για αξιόπιστα περιβάλλοντα Τεχνητής Νοημοσύνης». Στις 9 Απριλίου η ίδια ομάδα εξέδωσε τις «Κατευθυντήριες Οδηγίες Ηθικής και Δεοντολογίας για αξιόπιστα περιβάλλοντα Τεχνητής Νοημοσύνης» και στη συνέχεια επέλεξε τους κατάλληλους υποψηφίους από διαφορετικά ερευνητικά πεδία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν  σε μία «εκτενή» συνέντευξη. Στόχος ήταν η συλλογή υλικού για την έκθεση αποτελεσμάτων σχετικά με τη λίστα αξιολόγησης, η οποία και πρόκειται να διαμορφώσει μέρος των παραπάνω προαναφερθεισών οδηγιών.

Οι οδηγίες αυτές έθεσαν έναν φιλόδοξο στόχο για την Ευρώπη όσον αφορά την ανάπτυξη αξιόπιστων περιβαλλόντων για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για την επίτευξή του, προτείνεται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ένα πλαίσιο αξιολόγησης, που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς των επαγγελματιών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με βάση αυτό θα αξιολογείται η συμμόρφωση ή όχι των συστημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης με τους όρους αξιόπιστων περιβαλλόντων.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ επελέγη ως ένας από τους κατάλληλους οργανισμούς για συμμετοχή στην «εκτενή συνέντευξη», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019 από τον Δρ. Ανδρέα Θεοδώρου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου. Η επιστημονική ομάδα απαρτιζόταν από τους Δρ. Κωνσταντίνο Βότη, Δρ. Καλαμαρά Ηλία, Δρ. Αναστάσιο Αλεξιάδη και Δρ. Σέγκουλη Σοφία, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης, επέλεξε να παρουσιάσει τον Ευφυή Προσωπικό Πράκτορα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια των υποδομών του Έξυπνου Σπιτιού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δόθηκαν απαντήσεις στη «Λίστα Αξιολόγησης για αξιόπιστα περιβάλλοντα Τεχνητής Νοημοσύνης» ενώ απαντήθηκαν επιπλέον ερωτήσεις με στόχο την αξιολόγηση του ίδιου του ερωτηματολογίου.

Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν θα αναλυθούν και θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους από τους ερευνητές του ευρωπαϊκού έργου AI4EU (www.ai4eu.eu).

Μετάβαση στο περιεχόμενο