Δελτίο Τύπου - Νοέμβριος 2009
Image

PRESS RELEASE #1
November 2009

INFORMATICS AND TELEMATICS INSTITUTE (ITI), CERTH
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤHΛΕΜΑΤΙΚΗΣ (ΙΠΤΗΛ), ΕΚΕΤΑ
http://www.iti.gr

Η εργασία με τίτλο “Εφαρμογή Αυτοματοποιημένης Τρισδιάστατης Ανασύνθεσης Στεφανιαίων Αρτηριών στην Ανίχνευση Ευάλωτων Αθηρωματικών Πλακών” έλαβε το βραβείο καλύτερης εργασίας στο 30ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που έγινε στις 29-31 Οκτωβρίου 2009, στην Αθήνα. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ΙΠΤΗΛ με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Αφορά την ανάπτυξη κατάλληλης μεθοδολογίας για την ανάλυση ιατρικών εικόνων στεφανιογραφίας και ενδοστεφανιαίου υπερηχογραφήματος (IVUS) με σκοπό τη δημιουργία στον υπολογιστή ενός τρισδιάστατου μοντέλου των στεφανιαίων αρτηριών. Το μοντέλο αυτό απεικονίζει την πραγματική δομή και διάσταση των αρτηριών στο χώρο, οπότε με κατάλληλη επεξεργασία και τη χρήση Υπολογιστικής Μηχανικής των Ρευστών είναι δυνατή η προσομοίωση ροής αίματος στην αρτηρία και ο καθορισμός των πιο πιθανών περιοχών σε αυτήν που στο μέλλον θα παρουσιάσουν πρόβλημα (δημιουργία αθηρωματικής πλάκας).

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.iti.gr/ivus/

*************************************

Το ΙΠΤΗΛ είναι ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου WeKnowIt: Emerging, Collective Intelligence for personal, organisational and social use (http://www.weknowit.eu).

Τα χιλιάδες κινητά τηλέφωνα που κυκλοφορούν μπορούν να θεωρηθούν σαν ένας κοινωνικός ιστός που επιτρέπει την μαζική συνεργασία των ατόμων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση καταστροφικής πυρκαγιάς μεγάλης κλίμακας, πολίτες θα μπορούν να στέλνουν κείμενο σχετικά με την κατάσταση, αλλά και εικόνες και video μέσω MMS. Η αυτόματη ανάλυση του μαζικού αυτού περιεχομένου σε συνδυασμό με την πληροφορία της θέσης του κάθε χρήστη θα μπορούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής σε λίγο χρόνο και να βοηθήσει τις αρχές στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

*************************************

Εγκρίθηκε και πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου 2009 το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο “GLOCAL: Event-based Retrieval of Networked Media”. Το έργο αυτό ασχολείται με το πώς οργανώνεται η σκέψη του ανθρώπου όταν οι πληροφορίες που παίρνει είναι διαφορετικών ειδών, και η μεταφορά αυτού του τρόπου σκέψης στους κομπιούτερς . Η βασική ιδέα πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι ότι την καθημερινή αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο την αντιλαμβανόμαστε ως ένα σύνολο από συμβάντα, και είναι αυτά τα συμβάντα με βάση τα οποία οργανώνουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες και μνήμες. Η ανάπτυξη υπολογιστικών τεχνικών εμπνευσμένων από αυτή τη διαδικασία για την αυτόματη οργάνωση των πάσης φύσεως πληροφοριών που καταγράφουν οι διάφοροι αισθητήρες και αποθηκεύουν οι κομπιούτερς θα καταστήσει εφικτή την περισσότερο ανθρωποκεντρική και αποτελεσματική επικοινωνία των ανθρώπων με τους κομπιούτερς. Στο έργο αυτό μετέχουν 10 πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρίες από 5 ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες από bmezaris@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο