Δελτίο Τύπου - Ιανουάριος 2010
Image

PRESS RELEASE #3
January 2010

INFORMATICS AND TELEMATICS INSTITUTE (ITI), CERTH
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΜΑΤΙΚΗΣ (ΙΠΤΗΛ), ΕΚΕΤΑ
http://www.iti.gr

h3. Η πληροφορική στην υπηρεσία ατόμων με ειδικές ανάγκες

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος VERITAS, το ΙΠΤΗΛ, πραγματοποιεί έρευνα για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος για την υποστήριξη της προσβασιμότητας προϊόντων, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες (αυτοκίνητα, κτίρια, ηλεκτρονικές συσκευές), συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων της τεχνολογίας της πληροφορίας (εφαρμογές υπολογιστών, παιχνίδια,, κλπ).

Το έργο στοχεύει στην παροχή ‘γενικών’ οδηγιών – στους υπεύθυνους ανάπτυξης προϊόντων/λογισμικού, μέσω εικονικής πραγματικότητας, όπου ο χρήστης θα μπορεί να εισάγει το σχέδιο ή το ψηφιακό πρωτότυπο ενός προϊόντος και να ελέγχει την προσβασιμότητά του, αλλά και να ελέγχει, παραλλαγές του προϊόντος, νέες ιδέες και μορφές αλληλεπίδρασης, αλλά και τη συμβατότητα του πρωτοτύπου με υπάρχουσες τεχνολογίες και συστήματα υποβοήθησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το VERITAS στοχεύει να αναπτύξει και να αξιοποιήσει διάφορα καινοτόμα συστήματα έτσι ώστε να επιτευχθεί ενσωματωμένη υποστήριξη της προσβασιμότητας σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης ενός προϊόντος (προδιαγραφές, σχεδιασμός, ανάπτυξη και δοκιμή).

Περισσότερες πληροφορίες: Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας: tzovaras@iti.gr.

h3. Η πληροφορική στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

Καθώς ο ευρωπαϊκός πληθυσμός μεγαλώνει ηλικιακά, απαιτείται ολοένα και περισσότερη υποστήριξη για τα ηλικιωμένα άτομα με όλο και λιγότερους ανθρώπους να έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν αυτήν την ανάγκη. Στην Ευρώπη αναδεικνύεται μια τεράστια δυναμική στην αγορά των συστημάτων διάχυτης υποβοηθούμενης διαβίωσης (Ambient Assisted Living) για ηλικιωμένους. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι είναι τεχνικά δύσκολο και συνεπώς ακριβό να αναπτυχθούν τέτοιες λύσεις με τα σημερινά διαθέσιμα εργαλεία και τις μεθόδους υποστήριξης.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος UNIVERSAAL, το ΙΠΤΗΛ αναπτύσσει ένα πλαίσιο που θα καθιστά τεχνικά και οικονομικά εφικτή την ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών διάχυτης υποβοηθούμενης διαβίωσης.

Το έργο επιπλέον θα εστιάσει στην καθιέρωση μιας βιώσιμης κοινωνίας, όπου θα ενσωματωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα αυτόν και βαθμιαία θα δημιουργηθεί και θα παγιωθεί μία ευρωπαϊκή, ανοιχτή σε όλους πλατφόρμα διάχυτης υποβοηθούμενης διαβίωσης.

Περισσότερες πληροφορίες: Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας: tzovaras@iti.gr.

h3. Η πληροφορική στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας του πολίτη

Το ΙΠΤΗΛ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERSTRESS κάνει έρευνα στην παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών υγείας (π-υγεία) με κύριο σκοπό την παροχή ενός ολοκληρωμένου και εξατομικευμένου περιβάλλοντος θεραπείας που θα στοχεύει στη διαχείριση και την επεξεργασία της ψυχολογικής πίεσης χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα δημιουργήσει ένα υβριδικό εικονικό περιβάλλον συγχωνεύοντας εμπειρίες και στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο. Το έργο θα χρησιμοποιήσει στοιχεία από την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη δυναμική των ομαδικών συνεδρίων (group sessions) για να παρέχει σε κάθε χρήστη στοχευμένη αλλά ταυτόχρονα και ανώνυμη, κοινωνική υποστήριξη και θεραπεία τόσο στο φυσικό όσο και στον εικονικό κόσμο. Ειδικοί αισθητήρες κίνησης καθώς και κινητές συσκευές (πχ. κινητό τηλέφωνο, PDAs, κλπ.) θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια του έργου προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η αναγνώριση της συμπεριφοράς και η κατάσταση της υγείας του κάθε χρήστη του συστήματος σε πραγματικό χρόνο, και αφετέρου να παρέχει στοχευμένες θεραπείες, οδηγίες και προτάσεις.

Ο πυρήνας του σεναρίου (ψυχολογικής πίεσης) που θα εφαρμοστεί στα πλαίσια του έργου INTERSTRESS είναι η δημιουργία ενός τρισδιάστατου οnline εργαλείου εμπειριών το οποίο μπορεί και οργανώνεται γύρω από την εκμάθηση, την κοινωνία και την εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες: Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας: tzovaras@iti.gr.

h3. Η πληροφορική στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Το ΙΠΤΗΛ συντονίζει την ερευνητική προσπάθεια στην Ελλάδα, Τουρκία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία και Τυνησία, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει να συνδυάσει πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες αισθητήρων καθώς και μετεωρολογικά δεδομένα για να επιτύχει ταχύτερη και καλύτερη ανίχνευση φωτιάς και καπνού, ώστε να προστατέψει αποτελεσματικότερα περιοχές/τόπους μεγάλης πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας (http://www.firesense.eu).

Ειδικότερα, θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από οπτικές και υπέρυθρες κάμερες και ασύρματους θερμικούς αισθητήρες για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς, αλλά και για τη δημιουργία συστήματος προσομοίωσης της διάδοσής της που θα υποστηρίζει και τρισδιάστατη απεικόνιση σε ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών.

Θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν πιλοτικές εφαρμογές του συστήματος σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ιταλία και στην Τυνησία.

Περισσότερες πληροφορίες από τον Δρ Γραμμαλίδη, ngramm@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο