Δελτίο Τύπου - Δεκέμβριος 2009
Image

PRESS RELEASE #2
December 2009

INFORMATICS AND TELEMATICS INSTITUTE (ITI), CERTH
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΜΑΤΙΚΗΣ (ΙΠΤΗΛ), ΕΚΕΤΑ
http://www.iti.gr

Εγκρίθηκε και ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2009 το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο “nextMEDIA: The Future Media Internet Coordination Action” (www.fi-nextmedia.eu) με σκοπό να καταγράψει, να οργανώσει και να συντονίσει τις Ευρωπαϊκές ερευνητικές προσπάθειες στο xώρο του μελλοντικού πολυμεσικού διαδικτύου (future media internet).

Ζούμε στη εποχή όπου η οπτική πληροφορία μας κατακλύζει καθημερινά. Η εμφάνιση εφαρμογών που δίνουν την δυνατότητα στον απλό χρήστη να μετατρέπεται σε παραγωγό πολυμεσικού περιεχομένου (όπως το YouTube) εύκολα και ανέξοδα, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων οδηγεί στην δημιουργία αυτού του μελλοντικού πολυμεσικού διαδικτύου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ανάγκη δημιουργίας νέων συσκευών αναπαραγωγής περιεχομένου περισσοτέρων των 2 διαστάσεων (multi-view, 3D) που αυξάνουν την ικανοποίηση των χρηστών και δίνουν την αίσθηση του «είμαι εκεί» δείχνουν ξεκάθαρα το μέλλον (τρισδιάστατη τηλεόραση).

Το νέο πρόγραμμα που άρχισε στο ΙΠΤΗΛ, θα προτείνει νέες δικτυακές αρχιτεκτονικές, θα διαχύσει σχετικά αποτελέσματα Ευρωπαίων ερευνητών σε ολόκληρο τον κόσμο και θα προτείνει καινοτόμους ερευνητικούς χώρους για μελλοντικές στοχευμένες έρευνες.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Δάρας, daras@iti.gr

*************************************

Το ΙΠΤΗΛ συμμετέχει στο έργο MEDUSA χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία (European Defence Agency). Στόχος του έργου είναι η μελέτη και ανάπτυξη τεχνικών για σύντηξη πληροφορίας από πολλαπλούς αισθητήρες με εφαρμογή στην αντίληψη και γνώση της επιχειρησιακής κατάστασης σε αστικά περιβάλλοντα (Multi Sensor Data Fusion Grid for Urban Situational Awareness). Το ΙΠΤΗΛ συνεισφέρει στο έργο με: επεξεργασία video, σύντηξη πληροφορίας και ανάλυση βασισμένη σε γνώση.

Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα για πιο ολοκληρωμένη αντίληψη καταστάσεων κρίσεων μέσα σε πόλεις (π.χ. τρομοκρατικές επιθέσεις) και επομένως αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους με ταυτόχρονη υψηλή προστασία του πληθυσμού και των εμπλεκομένων δυνάμεων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Κομπατσιάρης ikom@iti.gr

*************************************

Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Αμερικανική SUN (εταιρεία υπολογιστών) να ενσωματώσει στο λογισμικό της το σύστημα που αναπτύχθηκε στο ΙΠΤΗΛ για κατασκευή ιστοσελίδων κατάλληλων για άτομα με προβλήματα όρασης. Το λογισμικό αυτό παίρνει την ιστοσελίδα που κατασκεύασε κάποιος και του την δείχνει όπως θα φαινόταν μέσα από τα μάτια κάποιου με προβληματική όραση, παραδείγματος χάριν κάποιου με πρόβλημα αχρωματοψίας, έτσι ώστε ο σχεδιαστής να μπορεί να προσαρμόσει τη ιστοσελίδα για να είναι καλά ορατή και από άτομα με ειδικές ανάγκες όρασης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Τζοβάρας, tzovaras@iti.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο