Δελτίο Τύπου - Απρίλιος 2011
Image

PRESS RELEASE #14-15
Απρίλιος 2011

INFORMATICS AND TELEMATICS INSTITUTE (ITI), CERTH
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΜΑΤΙΚΗΣ (ΙΠΤΗΛ), ΕΚΕΤΑ
http://www.iti.gr

h3. Τρία νέα βραβεία για το ΙΠΤΗΛ!

Μέλη του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), κέρδισαν δύο νέα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς!

1) Πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του Eurographics Workshop on 3D Object Retrieval (2011) στην αναζήτηση και ταύτιση τρισδιάστατων αντικειμένων σε βάση δεδομένων. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Προδιαγραφών και Τεχνολογίας (NIST). Οι νικητές ήταν μια διεθνής ομάδα δεκαπέντε ατόμων, στην οποία συμμετείχαν οι Πέτρος Δάρας, Απόστολος Αξενόπουλος, Γιώργος Λίτος και Σταυρούλα Μανωλοπούλου από το ΙΠΤΗΛ. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν από ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία.
Περισσότερες πληροφορίες από τον Δρ Δάρα: daras@iti.gr

2) Πρώτο βραβείο για την καλύτερη επίδειξη (Best demo award) στο International Conference on Multimedia Retrieval 2011 (http://www.icmr2011.org/),
που οργανώθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Υπολογιστικών Μηχανών (ACM), στην Ιταλία. Η εργασία που κέρδισε το βραβείο και επιδείχτηκε στο συνέδριο είχε τίτλο ClustΤour: City Exploration by use of Spatio-temporal Analysis and Clustering of User Contributed Photos και εκπονήθηκε από τους Συμεών Παπαδόπουλο, Χρήστο Ζιγκολή, Στέφανο Καπίρη και Ιωάνη Κομπατσιάρη, μέλη του ΙΠΤΗΛ, καθώς και την Αθηνά Βακάλη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνεργαζόμενο μέλος του ΙΠΤΗΛ.
Περισσότερες πληροφορίες από τον Δρ Κομπατσιάρη: ikom@iti.gr

3) Βραβείο καλύτερης εργασίας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής (http://pdkap.sch.gr/) για την εργασία «Πιλοτική Μελέτη Περίπτωσης Αξιοποίησης του εργαλείου Scratch στη Σχολική Εκπαίδευση».
Οι συγγραφείς της εργασίας ήταν η Βασιλική Καψιμάλη και ο Δημήτριος Σάμψων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συνεργαζόμενο μέλος του ΙΠΤΗΛ.

h3. Βάσεις τρισδιάστατων αντικειμένων, και η αναζήτηση πληροφορίας σε αυτές

Η αναζήτηση τρισδιάστατων (3Δ) αντικειμένων στο διαδίκτυο έχει αποκτήσει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, λόγω της χρήσης τους σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών. Για παράδειγμα, σε on-line ηλεκτρονικούς καταλόγους προϊόντων (π.χ. έπιπλα, αυτοκίνητα, μηχανολογικά εξαρτήματα, είδη διακόσμησης, κ.α.), οι επιχειρήσεις δεν περιορίζονται πλέον στην εμφάνιση απλών εικόνων των προϊόντων τους, αλλά στην πιστή αναπαράστασή τους με 3Δ μοντέλα. Η αναπαράσταση με 3Δ μοντέλα παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως γεωμετρικές αναλογίες, σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες κτλ., οι οποίες καθιστούν ένα προϊόν περισσότερο ελκυστικό. Μια επίσης σημαντική εφαρμογή των 3Δ αντικειμένων είναι και η αναπαράσταση περιεχομένου πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αγάλματα, αντικείμενα και εργαλεία, τα οποία είναι διαθέσιμα σαν ψηφιοποιημένα 3Δ μοντέλα σε βάσεις δεδομένων ηλεκτρονικών μουσείων. Τέλος, το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου για on-line 3D games, δίνει ώθηση στις εφαρμογές αναζήτησης 3Δ αντικειμένων, οι οποίες επιτρέπουν στο χρήστη να εμπλουτίσει το περιεχόμενο των 3Δ σκηνών ενός παιχνιδιού, αναζητώντας νέα 3Δ μοντέλα από βάσεις δεδομένων του διαδικτύου.

Οι χρήστες του διαδικτύου είναι εξοικειωμένοι με μηχανές αναζήτησης οι οποίες βασίζονται στο κείμενο (π.χ. Google, Yahoo κλπ). Εισάγοντας ορισμένες λέξεις κλειδιά, η μηχανή αναζήτησης επιστρέφει ταχύτατα τις ιστοσελίδες που περιέχουν τις υπό αναζήτηση λέξεις. Όσον αφορά την αναζήτηση τρισδιάστατων (3Δ) αντικειμένων στο διαδίκτυο, η αναζήτηση με βάση το κείμενο δεν είναι επαρκής, μιας και οι δημιουργοί των 3Δ αντικειμένων δίνουν σε αυτά ονόματα συχνά άσχετα με το εν λόγω περιεχόμενο. Για τον λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές αναζήτησης με βάση το περιεχόμενο, οι οποίες δέχονται ως είσοδο (query) ένα 3Δ αντικείμενο και επιστρέφουν στο χρήστη μια σειρά από 3Δ αντικείμενα ταξινομημένα ως προς το βαθμό ομοιότητάς τους με το αντικείμενο εισόδου. Η ομοιότητα βασίζεται στην πληροφορία σχήματος των αντικειμένων.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο της αναζήτησης 3Δ αντικειμένων με βάση το περιεχόμενο, υλοποίησε πρόσφατα πρωτότυπη μέθοδο για αναζήτηση 3Δ αντικειμένων βασισμένη στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους. Η επιστημονική ομάδα του ΙΠΤΗΛ έλαβε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό αναζήτησης 3Δ αντικειμένων “Shape Retrieval Contest 2011” και κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.

h3. Τι είναι ο τουριστικός οδηγός ClustΤour

Το ClustTour αποτελεί μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος WeKnowIt από ερευνητική ομάδα του ΙΠΤΗΛ σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιεί τις εικόνες που ανεβάζει ο κόσμος στους διαφόρους ιστότοπους μετά από τα ταξίδια που κάνουν. Εξετάζοντας τις φωτογραφίες αυτές, το σύστημα δημιουργεί έναν τουριστικό οδηγό αυτόματα, με τα πιο ενδιαφέροντα μέρη, με τις εκδηλώσεις που τράβηξαν τον πιο πολύ κόσμο, κλπ. Η εφαρμογή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για διάφορες εφαρμογές (π.χ. για το σχεδιασμό ενός ταξιδιού, δημιουργία χαρτών και τουριστική προβολή της περιοχής). Επιπλέον επιτρέπει την πλοήγηση σε μεγάλες συλλογές φωτογραφιών με χρήση λέξεων-κλειδιών και χρονικών διαστημάτων (π.χ. νύχτα στο Amsterdam, περίοδος Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη, κλπ).

Η εφαρμογή διατίθεται online στη διεύθυνση http://www.clusttour.gr και προς το παρόν έχουν εξαχθεί αυτόματα τα σημεία ενδιαφέροντος και πιλοτικές περιηγήσεις σε 26 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

h3. Το ΙΠΤΗΛ έγινε μέλος του Digital Spaces Living Lab

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), πρόσφατα έγινε μέλος του Digital Spaces Living Lab (DSLL). Το DSLL
(http://www.digitalspaces.info/members/members-en.html)
στη Σόφια, Βουλγαρία, ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την υποστήριξη δράσεων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών μέσων. Το DSLL παρέχει ένα περιβάλλον δημιουργικότητας για έρευνα και καινοτομία με την άμεση συμμετοχή των τελικών χρηστών σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Στόχος είναι η επικοινωνία και επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών μέσων και πολυμέσων, ερευνητικών φορέων και πολιτών.

h3. Ανοιχτή μέρα του ΙΠΤΗΛ: Παρασκευή 6 Μαϊου 2011

Το ΙΠΤΗΛ θα οργανώσει και φέτος, όπως έκανε και πέρσι, ανοιχτή μέρα για το κοινό, για να επιδείξει το έργο του. Οποιοδήποτε μέλος του κοινού θα μπορεί να μπεί στο κτίριο και να παρακολουθήσει επιδείξεις μπροστά σε κομπιούτερς των τελευταίων ερευνητικών επιτευγμάτων του Ινστιτούτου στον τομέα της Πληροφορικής από τις 10πμ μέχρι τις 5μμ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο